Zúfalé časy si vyžadujú zúfalé riešenia: ECB by mala začať skupovať akcie

, FTAlphaville

lavný investičný riaditeľ spoločnosti Blackrock Rich Reider navrhuje, aby Európska centrálna banka začala nakupovať akcie. Podľa neho je potrebné stimulovať rast a znížiť náklad kapitálu. Ekonómka Merryn Somersetová je opačného názoru, podľa nej by sa tým len pokrivili ceny, podobne ako pri dlhopisoch, kde sa ECB už angažuje.

Bank of Japan, ako jediná významná centrálna banka, akcie skutočne nakupuje cez ETF. Začala v roku 2009 a v súčasnosti vlastní 4,7 % celého trhu. Odhaduje sa, že do roku 2020 sa stane najväčším akcionárom na japonskom trhu. Došlo ale k nejakým negatívnym efektom? Napríklad k prudkému rastu valuácií, poklesu dividendových výnosov či nezmyselnému rastu odmien vedenia spoločností založených na posilňovaní cien akcií? FTAlphaville poukazuje na štúdiu bývalého člena vedenia BoJ Sayuriho Shiraia, ktorý tvrdí, že valuácia v skutočnosti klesla a riziková prémia japonských akcií v rokoch 2010-2018 vzrástla. Jedno z možných vysvetlení sa môže odvíjať od veľmi nízkych sadzieb, ktoré samy o sebe zvyšujú valuáciu a nákupy zo strany BoJ tak už tento efekt nemali.

FTAlphaville spochybňuje  argument o poklese nákladu kapitálu a jeho pozitívnom vplyve na európsku ekonomiku. V Európe totiž nie je pravdepodobné, že by si firmy húfne chodili na akciový trh pre nový kapitál. V prostredí nízkych sadzieb je pre nich atraktívnejšie dlhopisový trh a akcie by vydávali len stratové firmy v problémoch. Lenže v ich prípade by sa efekt poklesu nákladu kapitálu veľmi neprejavoval. Podľa FTAlphaville platí, že firmy by rovnako investovali len v prípade silnejúceho dopytu po ich produktoch. Inflácia sa však v Európe drží stále veľmi nízko a to naznačuje, že slabý je aj spotrebiteľský dopyt.

"Celkovo je však ťažké tvrdiť, že ak by ECB začala nakupovať akcie, nič by sa nezmenilo. Určite by sa o tom totiž veľa hovorilo. Či by sa dostavil nejaký reálny efekt, je však otázne," píše FTAlphaville s tým, že alternatívou k "takému šialenému nápadu" by bola zmena ekonomickej politiky Nemecka. Mohlo by "začať míňať časť svojich obrovských prebytkov bežného účtu". Lenže to sú podľa FTAlphaville obyčajné fantázie aj napriek tomu, že takáto možnosť sa z čisto ekonomického hľadiska vyložene ponúka.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy