Šéf Erste Group tvrdo kritizuje politiku záporných úrokov ECB

Šéf rakúskej bankovej skupiny Erste Group Andreas Treichl tvrdo kritizuje pretrvávajúcu politiku záporných úrokov Európskej centrálnej banky (ECB). Dôsledky sú veľmi vážne a politici by už nemali dlhšie mlčať.
Záporné sadzby podľa neho doslova požierajú úroky. Rakúšania pre svoje sporiace zvyky prišli vlani o majetok v hodnote vyše päť miliárd eur. Treichl považuje za neprijateľné, aby politici o tomto fakte vôbec nehovorili.
Argument, že úroky sú len záležitosťou ECB a bánk, šéf Erste Group neprijíma. Je samozrejmé, že politici nesmú zasahovať do stratégie ECB, no existujú aj iné možnosti, ktoré ju neovplyvnia. Ako príklad uvádza finančné vzdelávanie, daňové zákony a potrebu fungujúceho kapitálového trhu. „To musí uskutočniť politika,“ hovorí Treichl. Upozorňuje, že medzi absenciou kapitálového trhu a faktom, že mladé rodiny si už viac nemôžu dovoliť vlastné bývanie, existuje priamy vzťah. A tam musí zasiahnuť práve politika.
Už dlho sa hovorí o „japanizácii Európy“, čiže o kombinácii nízkeho hospodárskeho rastu a desaťročia trvajúcich nulových úrokov ako v Japonsku. Európa je už v tomto procese, no podľa Treichla problém spočíva v tom, že „Európania nie sú Japonci“.
Japonci sú totiž veľmi disciplinovaní a orientovaní na dlhodobé perspektívy. Pokiaľ si mladí Japonci nemôžu dovoliť vlastné bývanie, žijú skromne a sporia 20 či 25 rokov, aby vo veku 40 alebo 50 rokov mali dosť peňazí a mohli si vziať stavebný úver, ktorý následne splácajú 20 rokov s nulovým úrokom. „Neviem, či mladí ľudia u nás takto fungujú,“ konštatuje Treichl.

Súvisiace články

Aktuálne správy