Štvrtina Európanov klame o svojom plate, Slováci na druhej priečke po Nemcoch

, intelligence-group Foto: getty images

Podľa aktuálnej správy holandskej Intelligence Group pätina Európanov preháňa pri debate o výške svojho súčasného platu o 10 a viac percent. On-line prieskumu sa zúčastnilo 60 000 ľudí z 28 európskych krajín. Takmer 40 % tých, čo klamali, uviedli, že majú plat vyšší o 15 až 25 % voči skutočnému.

Vedci zistili, že väčšiu tendenciu preháňať ohľadom platu majú skôr muži. V snahe zabezpečiť si vyšší plat od potenciálnych zamestnávateľov 28 % z nich pripúšťa, že klame. V prípade žien tak robí 24 % opýtaných. Počas výberového konania sa muži dohodli na ponuke platov častejšie ako ženy. Celkovo menej ako polovica Európanov uviedla, že by sa pokúsila rokovať o plate s novým zamestnávateľom.

Nemeckí uchádzači o zamestnanie sa počas pohovoru rozhodli nehovoriť pravdu o svojej mzde viac ako ktokoľvek iný v prieskume. Podľa údajov až 43 % Nemcov pripúšťa, že preháňa ohľadom svojho platu. Na druhom mieste skončili Slováci (38 %) a Rakúšania (37 %). Najúprimnejší boli naopak  Gréci, traja zo štyroch kandidátov hovorili pravdu o svojom súčasnom plate počas pracovných pohovorov.

Vo Veľkej Británii ľudia s najväčšou pravdepodobnosťou uviedli nižší príjem, než v skutočnosti mali. Briti vôbec najmenej rokovali o svojich platových predstavách a prijímali ponuky rýchlejšie ako ostatní Európania.

Bulhari, Rumuni a Slovinci zveličovali svoje platy najviac. Približne polovica kandidátov z týchto krajín uviedla, že má aktuálnu mzdu o 20 až 25 % vyššiu, keď sa ich potenciálny zamestnávateľ pýtal na ich zárobky.

Súvisiace články

Aktuálne správy