Čínsky spracovateľský priemysel oslabuje, vplýva naň colná vojna s USA aj klesajúci domáci dopyt

Index nákupných manažérov pre čínsky spracovateľský priemysel v júli posilnil na 49,7 bodu z júnových 49,4 bodu. Zotrval tak pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Aktivita v čínskom spracovateľskom priemysle v júli oslabovala tretí mesiac v rade. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila v stredu Čínska federácia logistiky a nákupov. Index nákupných manažérov pre odvetvie síce posilnil na 49,7 bodu z júnových 49,4 bodu, zotrval však pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu.

Čínskych exportérov poškodzujú vyššie clá, ktoré zaviedol Washington v rámci obchodnej vojny s Pekingom. Oslabuje aj domáci dopyt vzhľadom na neisté vyhliadky druhej najväčšej svetovej ekonomiky. V druhom kvartáli sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny zväčšil o 6,2 %, čo bol najslabší výsledok od roka 1993. Čínska vláda sa snaží podporiť ekonomiku rozsiahlymi investíciami do verejnej infraštruktúry. To podporilo dopyt po stavebných materiáloch, nepodarilo sa však zvrátiť ochladzovanie celkovej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy