Skrytí dlžníci môžu signalizovať problémy v globálnej ekonomike

, CNBC Foto: getty images;YT/S&P Global Market Int

Úverový rating predstavuje hodnotenie schopnosti vlády alebo firmy splatiť svoj dlh. Malé spoločnosti bez úverového ratingu sa pravdepodobne stanú prvými obeťami hospodárskeho poklesu. Firmy bez ratingu v Číne, Spojenom kráľovstve a technologickom sektore v ázijsko-pacifickom regióne patria k najrizikovejším.

Existuje veľa dôvodov, prečo sa dlžníci rozhodnú nevyhľadávať úverový rating. Môžu to byť úspory nákladov, občasné vydávanie dlhopisov či dobré meno v očiach investorov. Medzi známe spoločnosti, ktoré sa v minulosti rozhodli proti úverovému ratingu, patria talianska luxusná módna značka Prada a nemecký výrobca športového oblečenia Adidas.

Vo všeobecnosti je však mnoho subjektov bez úverového ratingu, predovšetkým malé spoločnosti, ktoré sa pravdepodobne stanú prvými obeťami hospodárskeho poklesu, predpovedá Michelle Cheongová z S&P Global Market Intelligence. Táto skupina je „pred radarom dobre skrytým segmentom“, povedala pre CNBC. Dlžníci bez ratingu sú malé firmy, ich celkové aktíva boli za posledných päť rokov trvalo nižšie ako 10 % ich hodnotených kolegov. „Nehodnotené entity sú ako kanárik v bani. Sú to tie, ktoré sa zvyčajne dostanú do problémov ako prvé, ešte skôr, ako sa objavia problémy medzi hodnotenými subjektmi, pretože sú slabším článkom,“ dodala. Ak sa svetová ekonomika spomalí uprostred prebiehajúcej obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ďalšie zhoršenie podnikateľského sentimentu by mohlo mať za následok náhly nárast kolapsu firiem.

Za znepokojujúci trend považuje Cheongová pokles ziskovosti subjektov bez ratingu. Dôvodom je nadmerné investovanie do menej ziskových projektov z dôvodu dostupnosti lacného úveru v posledných rokoch, vysvetlila.

Analytici už dlho varujú pred nebezpečenstvom rastúceho dlhu spôsobeného globálnymi nízkymi úrokovými sadzbami zo strany centrálnych bánk. Medzinárodný menový fond vo svojej správe o globálnej finančnej stabilite v apríli uviedol, že nízke úrokové sadzby viedli k vyššej úrovni rizikového dlhu v ekonomike. Podľa MMF sa tým vytvorili zraniteľné miesta vo finančnom systéme, čo by mohlo zhoršiť účinky hospodárskeho poklesu.

Čínske firmy tento rok skrachovali na „bezprecedentnej“ úrovni. Možnosť, že Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu bez dohody, ublížila vyhliadkam spoločností. Podľa štúdie aj technologický sektor v ázijsko-pacifickom regióne je zasiahnutý spomalením dopytu a napätím v globálnom obchodovaní.

Cheongová uviedla, že sledovanie nehodnoteného segmentu nemusí stačiť na to, aby sa v hospodárskom cykle zistilo, že nastáva obrat. Vysvetlila, že štúdium ďalších trendov, ako napríklad zlyhanie dlhopisov špekulatívneho stupňa a počet znížení ratingu v porovnaní s aktualizáciami, by investorom mohlo pomôcť získať lepší obraz o globálnych ekonomických podmienkach.

Súvisiace články

Aktuálne správy