Politico: Holandský export syntetických drog prináša obrovské zisky

, politico Foto: getty images

Severné Brabantsko, holandská provincia, je najväčším producentom syntetických drog v Európe. Podľa holandských vedcov dosiahla predajná hodnota drog vyrobených v krajine minulý rok takmer 19 miliárd eur.

"Odvetvie výroby syntetických drog sa zrodilo v šesťdesiatych rokoch, z výroby amfetamínu sa postupne prešlo na extázu. Väčšina je produkovaná na export, asi 80 % skončí v iných krajinách v Európe, juhovýchodnej Ázii a Austrálii," píše Politico. Jedna pilulka extázy podľa portálu stojí v Severnom Brabantsku 2 eurá, v Austrálii 25 eur.

Export prináša obrovské zisky vďaka "rozvinutej kriminálnej sieti", podľa policajných odborov Holandsko pripomína drogové štáty, krajiny, kde sú verejné inštitúcie presiaknuté vplyvom a peniazmi drogovej mafie. Polícia údajne sleduje, ako sa "z malých kriminálnikov stávajú bohatí podnikatelia, ktorí sa pohybujú na trhu nehnuteľností či cestovných agentúr". Minister spravodlivosti Ferdinand Grapperhaus preto predstavuje súbor nových zákonov, ktorý má boj s nimi uľahčiť. Hovorí ale aj o potrebe zmeniť prístup celej EÚ. Politico dodáva, že súčasný stav môže odrážať aj holandskú "politiku tolerancie" pri predaji marihuany a prostitúcii.

Výroba syntetických drog znamená veľkú záťaž pre životné prostredie. Vzniká obrovské množstvo chemického odpadu obsahujúceho orkem acetón, kyselinu mravčiu a kyselinu chlorovodíkovú, z jedného kilogramu v priemerne 18 až 24 litrov odpadu v závislosti od druhu drogy. Podľa odhadov je to v Holandsku 255 000 kilogramov na hlavu za rok. Väčšinou býva vyvezený niekam na vidiek, ale ako píše Politico, že výrobcovia drog prichádzajú stále s novými nápadmi, ako sa odpadu zbaviť. Napríklad v umývacích linkách pre automobily či hnojivách. Stopy speedu a extázy sa našli v kukurici, jazda autom z umývačky zanechávajú stopu až 9 kilometrov dlhú. Odpadové kyseliny spôsobujú problémy v kanalizačných systémoch, chemické látky môžu byť zdraviu nebezpečné a dostávajú sa do spodných vôd. K tomu sa pridávajú vysoké náklady na likvidáciu odpadu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy