Nálada spotrebiteľov v USA sa v júli výrazne zlepšila

Nálada amerických spotrebiteľov sa v júli zlepšila výrazne viac, než sa očakávalo, a bola najvyššia od vlaňajšieho novembra.
Index spotrebiteľskej dôvery vyskočil v júli na 135,7 bodu zo 124,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci, uviedol to inštitút Conference Board, ktorý tiež smerom nahor revidoval júnový údaj. Zotavenie po júnovom poklese bolo podstatne väčšie, než sa predpokladalo. Ekonómovia počítali s nárastom indexu len na 125 bodov zo 121,5 bodu pôvodne uvádzaného na predchádzajúci mesiac.
„Po prudkom poklese v júni, ktorého dôvodom bola eskalácia obchodných a colných sporov, sa spotrebiteľská dôvera v júli oživila, dostala sa na najvyššiu úroveň v tomto roku,“ uviedla šéfka oddelenia ekonomických indikátorov Conference Board Lynn Francová.
„Spotrebitelia sú opäť optimistickí, pokiaľ ide o aktuálne a perspektívne podnikanie a podmienky na trhu práce,“ dodala Francová. „Okrem toho sa tiež zlepšili očakávania týkajúce sa ich finančných vyhliadok,“ doplnila.
Index hodnotenia aktuálnej situácie sa v júli zvýšil na 170,9 bodu zo 164,3 bodu v júni. Index očakávaní stúpol na 112,2 bodu z 97,6 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy