Ceny domov v USA pokračovali v máji v raste

Ceny domov v USA pokračovali v máji v raste, pričom v niektorých mestách nabrali tempo. Inde ho, naopak, stratili, a Seattle dokonca nahlásil ich pokles. Ukázali to najnovšie údaje spoločnosti S&P CoreLogic Case-Shiller.
Celonárodný index cien domov S&P CoreLogic Case-Shiller sa v máji medziročne zvýšil o 3,4 % po aprílovom náraste o 3,5 %.
Index cien pre 20 metropolitných oblastí v máji stúpol, medziročne o 2,4 % (o 2,5 % v apríli) a medzimesačne o 0,1 %.
Ceny nehnuteľností na niektorých hlavných trhoch sa pritom začínajú „prehrievať“ pre klesajúci počet voľných domov na predaj, ale inde sa, naopak, už niekoľko mesiacov „ochladzujú“ napriek nízkym úrokovým sadzbám z hypoték.
Spomedzi 20 metropolitných oblastí v máji zdraželi najviac domy v Las Vegas (o 6,4 %), Phoenixe (5,7 %) a Tampe (5,1 %). Sedem z týchto 20 metropolitných oblastí oznámilo strmšie zvýšenie cien v máji ako v apríli 2019. Ostatné nahlásili spomalenie ich rastu a v Seattli ceny domov v máji dokonca klesli medziročne o 1,2 %. Ide o prvý pokles cien nehnuteľností vo veľkom meste za niekoľko rokov.
Májové údaje tak poukazujú na značnú rôznorodosť lokálnych cenových trendov vzhľadom na to, že sedem miest zaznamenalo v máji výraznejšie zdraženie domov ako v apríli.

Súvisiace články

Aktuálne správy