Spotrebiteľské výdavky aj príjmy v USA sa v júni mierne zvýšili

Spotrebiteľské výdavky v USA sa aj v júni zvýšili, ale len mierne a menej než v máji. Aj príjmy domácností mierne stúpli, už štvrtý mesiac v rade. Ukázali to najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.
Výdavky spotrebiteľov sú kľúčovým ukazovateľom vývoja americkej ekonomiky, keďže v USA na ne pripadá až 70 % ekonomickej aktivity. Ich mierny rast v júni tak poukazuje na pomalšiu expanziu hospodárstva a utlmenú infláciu, čo môže viesť centrálnu banku Fed k tomu, aby v stredu (31.7.) znížila úrokové sadzby, prvýkrát za desať rokov.
Ministerstvo obchodu v utorok uviedlo, že spotrebiteľské výdavky vzrástli v júni o 0,3 %, najmenej za štyri mesiace. Ekonómovia takýto výsledok očakávali. Na porovnanie, v máji stúpli výdavky domácností po revízii o 0,5 % namiesto o 0,4 % pri predbežnom odhade. Motorom ich júnového rastu bolo zvýšenie výdavkov na služby a iný tovar, najmä odevy a farmaceutické výrobky, ktoré vykompenzovalo pokles nákupu áut.
Štatistiky tiež ukázali, že minulý mesiac vzrástli výdavky amerických domácností na tovary o 0,3 % a aj výdavky na služby sa zvýšili o 0,3 %.
Ministerstvo zverejnilo aj údaje o vývoji osobných príjmov Američanov, ktoré v júni stúpli o 0,4 %, rovnako ako v máji. A úspory domácností sa v júni zvýšili na 1,34 bilióna USD (1,20 bilióna eur) z 1,31 bilióna USD v máji.

Súvisiace články

Aktuálne správy