Švédska ekonomika v 2. kvartáli nečakane klesla

Švédska ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku nečakaný pokles. Ukázali to v utorok zverejnené predbežné údaje švédskeho štatistického úradu.
Hrubý domáci produkt (HDP) klesol v 2. kvartáli po úprave o sezónne vplyvy medzištvrťročne o 0,1 % po tom, ako v predchádzajúcom kvartáli vzrástol o 0,5 %. Ekonómovia počítali len s miernym spomalením rastu na 0,3 %. Švédska ekonomika sa tak vrátila k poklesu po dvoch rastových kvartáloch, keď predtým klesla v 3. štvrťroku 2018, a to v rovnakom rozsahu.
Najviac sa pod nepriaznivý vývoj ekonomiky v 2. kvartáli podpísali tvorba hrubého fixného kapitálu, ktorá klesla o 1,1 % a vývoz s poklesom o 0,3 %. Domáca spotreba síce vzrástla o 0,6 %, čakalo sa však viac a na druhej strane výdavky štátu o 0,1 % klesli.
V medziročnom porovnaní švédska ekonomika upravená o počet pracovných dní vzrástla, tempo rastu sa však spomalilo. V 1. kvartáli rast dosiahol 2,1 %, v 2. kvartáli iba 1,4 %. Aj tieto údaje zaostali za odhadmi trhov, ktoré počítali so spomalením rastu len na 1,9 %. Medziročné údaje za 2. kvartál zároveň predstavujú najpomalší rast ekonomiky od 3. štvrťroka minulého roka.
Najnovšie údaje vyvolávajú pochybnosti o plánovanom zvýšení úrokových sadzieb, k čomu chce centrálna banka pristúpiť v priebehu tohto roka. Otázny je aj vývoj ekonomiky za celý rok. Riksbank predbežne počíta s tohtoročným rastom švédskej ekonomiky na úrovni 1,8 % a v ďalšom roku očakáva spomalenie rastu na 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy