Nová krytptoburza sľubuje superrýchle obchodovanie

, CNBC Foto: getty images

Blockchain, jedna z najväčších svetových platforiem pre kryptomeny, uviedla, že pripravuje digitálnu burzu zameranú na poskytovanie „bleskovo rýchlych“ obchodov. Firma už získala 70 miliónov dolárov od investorov, vrátane Richarda Bransona, Alphabetu či Lakestaru.

Burza pod označením The PIT je výsledkom úsilia tímu bývalých vedúcich pracovníkov z New York Stock Exchange, TD Ameritrade, Google a Goldman Sachs. Podľa výkonného riaditeľa Blockchain, Peter Smitha, burza zvládne nákup alebo predaj objednávok za „40 až 50 mikrosekúnd“, „rádovo rýchlejšie ako ostatní účastníci trhu“, ako sú Coinbase a Binance.

Firma Blockchain bola založená v roku 2011 a pôvodne začala s tzv. prieskumníkom blokov, čo je podobné internetovým prehliadačom vyhľadávajúcim údaje o kryptomenách. Následne sa pustila cestou digitálnych peňaženiek, pomocou ktorých môžu používatelia ukladať a vymieňať svoje kryptomeny. Názov firmy je odvodený od rovnomennej siete blockchain, ktorá zaznamenáva bitcoinové transakcie. Spoločnosť Blockchain tvrdí, že generuje asi 25 % dennej aktivity v bitcoinovej sieti a dúfa, že jej burza pomôže prilákať nezasvätených. Nová obchodná platforma by investorom mala poskytnúť stupeň likvidity, ktorý sa na konkurenčných burzách nevyskytuje.

„Najmä na volatilných trhoch je rýchlosť najdôležitejšia, nepovažovala by som sa za príjemnú platformu pre retailových investorov niečo, čo ich stavia do pozície, v ktorej by sa nemohli dostať do obchodu a z obchodu s bleskovou rýchlosťou,“ povedala Nicole Sherrodová, šéfka obchodných produktov v Blockchaine.

Kryptomeny stále trápi veľká kolísavosť cien, Bitcoin koncom roka 2017 prudko stúpol na takmer 20 000 dolárov, nasledujúci rok sa ale prepadol na úroveň 3 122 USD. Najznámejšia digitálna mena na svete zatiaľ tento rok rastie, čiastočne vďaka plánom Facebooku na vytvorenie vlastnej kryptomeny, čo by podľa analytikov mohlo kryptomenám priniesť určitú, veľmi potrebnú, dôveryhodnosť.

Veľkou prekážkou pre toto odvetvie je slabá aktivita zo strany inštitucionálnych investorov. Možno sa to ale pomaly mení, keď sa gigant Fidelity rozhodol vstúpiť aj na toto územie cez svoje finančné služby. Podľa Sherrodovej kryptoburza poskytuje likviditu prostredníctvom „tvorcov trhu na inštitucionálnej úrovni“.

Blockchain uviedol, že burza bude prístupná vo viac ako 200 krajinách, počnúc 26 obchodnými pármi. Používatelia budú môcť prepojiť svoj bankový účet so spoločnosťou Blockchain a používať na obchodovanie s kryptomenami americké doláre, eurá a libry. Podľa vyjadrenia firmy, by tak malo viac ako 40 miliónov používateľov možnosť preniesť kryptomeny zo svojich peňaženiek na burzu.

Súvisiace články

Aktuálne správy