Daňové nedoplatky inkasuje FS aj prostredníctvom daňových exekútorov

Finančná správa (FS) SR vykonáva daňové exekúcie aj priamo v teréne prostredníctvom neohlásených návštev. Už niekoľko rokov okrem priebežných exekúcií organizuje aj pravidelné celoslovenské akcie, na ktorých sa zúčastňujú všetky daňové úrady. Počas ostatnej takejto akcie vykonali exekútori finančnej správy daňovú exekúciu u 102 daňových dlžníkov a vymohli sumu vo výške 51.770 eur, informovala v utorok FS SR.

"Ide o sumu odobratú na mieste priamo z pokladníc, ako aj úhrady vykonané dotknutými dlžníkmi bezprostredne v nasledujúcich dňoch," spresnila hovorkyňa Finančného riaditeľstva Ivana Skokanová.

Nejde však podľa nej pri takýchto terénnych akciách primárne o výnos, ale najmä o ich preventívny efekt. "Tento spôsob výkonu daňovej exekúcie má preukázateľný vplyv na platobnú morálku daňových dlžníkov, a to najmä z obavy zo samotnej návštevy daňového exekútora," povedala Skokanová. Finančná správa od podobných akcií očakáva lepšie plnenie daňových povinností dlžníkov.

Terénne exekúcie finančná správa využíva najmä v prípadoch, keď je jasné, že dlžník dlhuje na daniach aj napriek tomu, že je svoje podlžnosti schopný bez problémov uhradiť. Vo väčšine prípadov daňoví dlžníci podľa Skokanovej dobrovoľne spolupracujú, nájdu sa však aj výnimky. V takých prípadoch privolajú daňoví exekútori na spoluprácu aj políciu.

FS upozornila, že pokiaľ sa občania či podnikatelia dostanú do situácie, v ktorej nemôžu zaplatiť daň v lehote splatnosti a vznikne im daňový nedoplatok, je dôležité komunikovať s daňovým úradom. Môžu písomne požiadať o odklad platenia dane či zaplatenie dane alebo daňového nedoplatku v splátkach aj pred splatnosťou nedoplatku. "V krajnom prípade ale musia daňovníci počítať aj s možnosťou daňovej exekúcie," dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy