Americký sen: Ak sa ekonomika nezmení, nastane konflikt

, CNBC Foto: SITA/AP

Spojené štáty musia zmeniť svoj ekonomický systém, inak dôjde ku konfliktu medzi bohatými a chudobnými. Tvrdí to miliardár a guru hedžových fondov Ray Dalio.

„Kapitalizmus je potrebné reformovať. Nie je potrebné ho opustiť. Rovnako ako čokoľvek iné, ako auto, lietadlo, školský systém, všetko musí byť reformované, aby fungovalo lepšie,“ uviedol Dalio v rozhovore pre CBS. "Myslím, že americký sen je stratený, pretože v americkej ekonomike nie je prerozdeľovanie príležitostí." Podľa Dalia je už súčasná situácia neudržateľná. "Sme na križovatke. Môžeme to urobiť spoločne, alebo konfliktne, pretože dôjde ku stretu medzi bohatými a chudobnými,“ povedal Dalio. "Ak sa pozriete do histórie, ak máte skupinu ľudí, ktorí majú veľmi odlišné ekonomické podmienky a máte hospodársky pokles, máte konflikt," hovorí Dalio. „Nehovorím, že tam smerujeme, ale tvrdím, že je to obrovský problém, je to nespravodlivé… je to neproduktívne a zároveň hrozí, že nás to rozdelí.“

Dalio, ktorý má podľa odhadov časopisu Forbes čisté imanie viac ako 19 miliárd dolárov, vyhlásil, že ak by sa stal prezidentom USA, vyhlásil by kvôli príjmovej nerovnosti „núdzový stav“ a že by to mala byť pre krajinu priorita. „Pohrávam sa s pravdepodobnosťou. Povedal by som, že je pravdepodobnosť  60:40, 65:35, že reforma kapitalizmu sa pravdepodobne skončí zle a že to bude zlá cesta. Ale hovorím, že to tak nemusí byť. Uvedomením si, že sme na križovatke, možno môžeme trochu postrčiť pravdepodobnosti, aby sme mohli mať lepší výsledok."

Na to, aby sa americká ekonomika dostala na vyššiu úroveň, by Dalio a ďalší mimoriadne bohatí ľudia mali „samozrejme“ platiť vyššie daní. „Tak či onak, je dôležité vziať si tieto doláre z daní a urobiť ich produktívnymi.“

Dalio nie je jediný miliardár, ktorému vadí problém majetkovej nerovnosti. Šéf Berkshire Hathaway Warren Buffett a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates rovnako tvrdia, že kapitalizmus je potrebné upraviť tak, aby sa lepšie postaral o každého v systéme.

Dalio založil hedžový fond Bridgewater Associates v roku 1975 zo svojho dvojizbového bytu v New Yorku. Dnes Bridgewater spravuje kapitál vo výške 160 miliárd dolárov a je najväčším hedžovým fondom na svete.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy