EK údajne zvažuje, že zablokuje prístup piatich krajín na časť finančných trhov

Európska komisia (EK) údajne zvažuje, že zablokuje prístup piatich krajín na časť finančných trhov Európskej únie (EÚ). To by mohlo zasiahnuť aj Spojené kráľovstvo po jeho odchode z bloku. Uviedli to londýnske noviny Financial Times (FT).
Podľa Komisie totiž Kanada, Brazília, Singapur, Argentína a Austrália neregulujú ratingové agentúry s rovnakou prísnosťou ako Brusel, napísali noviny.
Európsky blok garantuje prístup na svoje finančné trhy poskytovateľom úverov z krajín mimo Únie, investičným spoločnostiam, zúčtovacím domom alebo ratingovým agentúram v rámci tzv. systému „rovnocennosti“, pokiaľ sa domnieva, že pravidlá v ich domácich krajinách sú v súlade s pravidlami EÚ.
Ale v prípade týchto piatich krajín si už nemyslí, že regulujú ratingové agentúry rovnako prísne. To znamená, že už nie sú v pozícii, ktorá by európskym bankám umožnila spoliehať sa na tieto ratingy, informovali FT a odvolaním sa na dokument, do ktorého nahliadli. Spomínaným krajinám tak hrozí, že prídu o niektoré práva v rámci prístupu na trhy EÚ. Bude to prvýkrát, keď EÚ zruší niektoré prístupové práva.
Aj Spojené kráľovstvo pravdepodobne bude musieť po odchode z bloku uplatňovať rovnako prísne pravidlá ako EÚ, ak nebude chcieť prísť o štatút rovnocennosti a prístup na jednotný trh.
Niektorí experti považujú tento krok za varovanie pre Britániu.
Podľa FT existuje približne 40 ustanovení o rovnocennosti a ich cieľom je zabezpečiť, aby obchodné platformy, makléri a iné spoločnosti vo finančných centrách mimo EÚ mohli slúžiť európskym klientom, pokiaľ podliehajú prísnej regulácii a dohľadu. Tieto ustanovenia využíva viac ako 30 krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy