Colníci zabavili falzifikáty detských stavebníc a kabeliek za 15.000 eur

Bratislavskí colníci zabavili počas kontroly predajne a skladových priestorov v areáli na Starej Vajnorskej falzifikáty detských stavebníc a kabeliek takmer za 15.000 eur. Zaistený tovar skončí s najväčšou pravdepodobnosťou v spaľovni. Predávajúcemu hrozí pokuta až do výšky 67.000 eur, a prípadne aj trestné stíhanie, informoval o tom v pondelok Colný úrad Bratislava.
Colníci zaistili 1258 kusov falzifikátov stavebníc značky Lego a 53 kusov falzifikátov kabeliek detskej značky Hello Kitty. „Vo veci sa uskutočňuje ďalšie konanie podľa zákona o presadzovaní práv duševného vlastníctva colnými orgánmi,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.
Colný úrad upozornil na riziká spojené s kúpou a používaním falzifikátov. „Môžu byť zdraviu škodlivé. Na ich výrobu sa používajú nekvalitné materiály alebo ich lacné náhrady. Výrobky nie sú spoľahlivo testované a neprechádzajú žiadnou kontrolou,“ uviedla Adamčíková. Spotrebitelia by podľa colníkov mali mať na pamäti, že kúpou podporujú organizovaný zločin, kriminalitu, sivú ekonomiku, detskú prácu, nezamestnanosť aj terorizmus.
Podľa Adamčíkovej sú isté znaky toho, ako je možné rozpoznať originál od falzifikátu. „V prvom rade je to miesto predaja. Napríklad tržnice, čínske internetové obchody i menšie kamenné prevádzky nie sú vo väčšine prípadov zárukou predaja kvalitného tovaru známych značiek,“ dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy