Japonská vláda výrazne zredukovala prognózu rastu ekonomiky v tomto roku

Ekonomická redakcia TASR prosí odberateľov, aby si v správe "Japonská vláda výrazne zredukovala prognózu rastu ekonomiky v tomto roku", vydanej o 12.38 h, opravili v 6.

Ekonomická redakcia TASR prosí odberateľov, aby si v správe „Japonská vláda výrazne zredukovala prognózu rastu ekonomiky v tomto roku“, vydanej o 12.38 h, opravili v 6. odseku 2. vetu:“Jej zverejnenie je naplánované na utorok 30. mája.“Správne má byť:“Jej zverejnenie je naplánované na utorok 30. júla.“Za chybu sa ospravedlňujeme.

Nasleduje opravené znenie:Tokio 29. júla (TASR) – Japonská vláda výrazne skresala prognózu tohtoročného rastu ekonomiky. Dôvodom je nižší vývoz, ktorý dopláca na pokračujúcu obchodnú vojnu medzi Čínou a USA. Navyše súkromný sektor je ešte pesimistickejší.
Vláda predpokladá, že reálny rast japonskej ekonomiky dosiahne vo fiškálnom roku 2019/2020, ktorý sa skončí v marci, 0,9 %. Pôvodne počítala s rastom na úrovni 1,3 %. V prípade roku 2020/2021 počíta vláda so zrýchlením rastu na 1,2 %.
Situácia však môže byť ešte horšia. Podľa ekonómov zo súkromného sektora totiž aj zhoršený odhad vlády je stále príliš optimistický.
Sami predpokladajú, že japonská ekonomika dosiahne v súčasnom fiškálnom roku rast iba na úrovni 0,5 % a s rovnakým tempom rastu počítajú aj v prípade ďalšieho fiškálneho roka. Čiastočným dôvodom je slabnúci export a čiastočný vplyv plánovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty. Tá by mala vzrásť v októbri, a to z 8 % na 10 %.
Hlavný podiel na raste ekonomiky v roku 2019/2020 však bude mať vývoj exportu. Vláda očakáva, že v súčasnom fiškálnom roku vzrastie len o 0,5 %, zatiaľ čo v januári počítala s rastom exportu na úrovni 3 %. Ak sa nový odhad potvrdí, bude to znamenať najhorší výsledok exportu od fiškálneho roka 2012/2013, keď klesol o 1,7 %.
Trhy teraz čakajú na pravidelnú štvrťročnú prognózu japonskej centrálnej banky. Jej zverejnenie je naplánované na utorok 30. júla.

Súvisiace články

Aktuálne správy