Zisk Ryanairu v jeho prvom kvartáli oslabil o 21 %

Dôvodom zníženia zisku bol pokles cien leteniek a vyššie náklady na pohonné hmoty a zamestnancov.

Zisk írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair v jej účtovnom prvom kvartáli, čiže za apríl až jún, klesol o 21 percent na sumu 243 mil. eur. Dôvodom prepadu zisku bolo zníženie cien leteniek a vyššie náklady na pohonné hmoty a zamestnancov. Spoločnosť to uviedla v správe, ktorú v pondelok poskytla agentúre SITA. Tržby Ryanairu v jeho prvom štvrťroku stúpli o 11 percent na 2,3 mld. eur. Počet prepravných pasažierov sa zvýšil tiež o 11 percent na 42 mil., ale priemerná cena letenky klesla o 6 percent na 36 eur.

Prepravca Ryanair uviedol, že najslabšími trhmi pre neho boli Nemecko a Veľká Británia. Nemecká spoločnosť Lufthansa totiž získala povolenie na prevzatie firmy Air Berlin a predáva svoju nadmernú kapacitu za ceny nižšie ako náklady. Zároveň v Británii obavy z brexitu negatívne vplývajú na dôveru spotrebiteľov a ich výdavky.

Ryanair ďalej konštatoval, že dodávky prvých piatich strojov Boeing 737-Max, ktoré mal prevziať v prvom štvrťroku, očakáva najskôr v januári budúceho roka. Prepravca verí, že tieto lietadlá, ktoré majú o 4 percentá viac sedadiel, ale spaľujú o 16 percent menej pohonných hmôt, zmenia jeho náklady a podnikanie. Pre odloženie dodávok však Ryanair nepredpokladá úspory v oblasti nákladov vďaka týmto strojom skôr ako vo svojom účtovnom roku 2021.

Súvisiace články

Aktuálne správy