Nálada v slovenskej ekonomike sa mierne zlepšila, v priemysle však rastie pesimizmus

Kým v službách a stavebníctve dôvera v júli rástla, v priemysle ju stlačili nadol negatívne očakávania týkajúce sa produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch.

Nálada v slovenskej ekonomike sa v júli mierne zlepšila. Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu totiž oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 0,2 bodu na 95,1 bodu. Dôvera vzrástla v službách a v stavebníctve, naproti tomu výrazne klesla v priemysle. V obchode a u spotrebiteľov zostala relatívne nezmenená. Napriek miernemu júlovému rastu hodnota indikátora ekonomického sentimentu zaostáva za dlhodobým priemerom o 8,5 bodu a za výsledkom z rovnakého obdobia minulého roku o 6,4 bodu.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), indikátor dôvery v priemysle v júli klesol o 12,6 bodu na záporných 12,3 bodu. Vývoj indikátora ovplyvnil najvýraznejšie očakávaný pokles produkcie na nasledujúce tri mesiace. V stavebníctve naopak dôvera v júli stúpla o 5,5 bodu na záporných 18 bodov vplyvom priaznivejších hodnotení celkovej úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o sedem bodov.

V obchode hodnota indikátora dôvery v júli stagnovala na úrovni 19,7 bodu. Rast súčasných podnikateľských aktivít a pokles stavu zásob boli podľa štatistikov eliminované negatívnymi hodnoteniami očakávaných podnikateľských aktivít na najbližšie tri mesiace. Indikátor dôvery v službách v júli opäť vzrástol, jeho hodnota sa v porovnaní s júnom zvýšila o 7,3 bodu na dva body. Vývoj indikátora bol ovplyvnený priaznivými hodnoteniami očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu a dopyt za posledné tri mesiace respondenti hodnotili negatívnejšie.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa júli výraznejšie nezmenila. Sezónne očistený indikátor spotrebiteľskej dôvery klesol o 0,4 bodu na úroveň mínus 4,1 bodu. „Pesimistickejšie očakávania vývoja nezamestnanosti u spotrebiteľov boli tlmené ich optimistickejšími očakávaniami úspor domácností, zatiaľ čo ich očakávania finančnej situácie domácností a celkovej hospodárske situácie zostali relatívne nezmenené,“ informuje ŠÚ s tým, že respondenti boli o 0,3 bodu menej optimistickejší ako v rovnakom období minulého roka a aktuálny výsledok prevyšoval dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy