Ruská centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu na 7,25 %

Po redukcii v júni ruská centrálna banka aj tento mesiac znížila kľúčovú úrokovú sadzbu. Zároveň naznačila, že v tomto trende plánuje pokračovať, keďže miera inflácie sa spomaľuje a ekonomická aktivita je naďalej nízka.
Centrálna banka v piatok oznámila, že hlavnú úrokovú sadzbu zredukovala na 7,25 % z pôvodných 7,5 %. Na túto úroveň ju znížila v júni, čo bola prvá redukcia od marca 2018.
Zároveň dodala, že „nevylučuje opätovnú redukciu na jednom z ďalších zasadnutí,“ keďže miera inflácie sa spomaľuje a smeruje k cieľu banky na úrovni 4 % a rast ruskej ekonomiky je naďalej slabý. Inflácia dosiahla podľa odhadov banky v júli 4,6 % po 4,7-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci. V máji zaznamenala 5,1 %.
Na druhej strane, ruská ekonomika vzrástla v 1. štvrťroku medziročne len o 0,5 % po 2,7-percentnom raste v predchádzajúcich troch mesiacoch. To je výrazne menej než banka predpokladala.
Ďalšie zasadnutie vedenia ruskej centrálnej banky je naplánované na september a niektorí analytici očakávajú, že už na ňom banka zníži hlavnú úrokovú sadzbu o ďalších 25 bázických bodov. Nevylučujú ani ďalšiu redukciu v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy