ECB signalizuje zníženie sadzieb, posiela euro na dvojmesačné minimum

, CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Centrálna banka uviedla, že očakáva, že jej kľúčové úrokové sadzby zostanú „na súčasnej alebo nižšej úrovni“ najmenej do prvej polovice roku 2020. Je to aktualizácia znenia predchádzajúcich vyhlásení a hovorí o tom, že zníženie sadzieb už je na obzore.

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok ponechala sadzby nezmenené, zmenila ale svoje predbežné usmernenia pri zhoršujúcich sa hospodárskych údajoch v eurozóne. Naznačila, že by sa mohli prijať ďalšie opatrenia na stimuláciu hospodárstva eurozóny a že skúma možnosti, „vrátane spôsobov, ako posilniť svoje budúce usmernenie týkajúce sa politiky sadzieb, zmierňujúce opatrenia, ako je napríklad navrhnutie odstupňovaného systému rezerv, a možnosti týkajúce sa veľkosti a zloženia potenciálnych nových čistých nákupov aktív.“

Potenciálne nové čisté nákupy aktív naznačujú, že by centrálna banka mohla znova zaviesť svoj program kvantitatívneho uvoľňovania, v rámci ktorého nakupuje štátne dlhopisy z krajín eurozóny s cieľom ďalej stimulovať poskytovanie úverov a stimulovať infláciu.

Európska centrálna banka na júlovom zasadnutí rozhodla o ponechaní základnej úrokovej sadzby na 0 %, refinančnej sadzby na 0,25 % a depozitnej sadzby na -0,4 %. Zároveň potvrdila, že by sadzby mali zostať na súčasných úrovniach minimálne do polovice budúceho roka, na čo euro reagovalo poklesom na osemtýždňové minimum.

Nemecké desaťročné výnosy padajú na rekordné minimum -0,41 %, naopak európske bankové tituly posilňujú, pretože opatrenia, ktoré ECB preskúmava, by mohla zmierniť tlak záporných sadzieb na ich ziskovosť.

Vzhľadom k tomu, že najväčšia európska ekonomika, Nemecko, sa len tesne vyhla recesii, banka už ustúpila od svojich plánov na prípadné sprísnenie menovej politiky v dohľadnom čase. V júni banka zverejnila podrobnosti o podmienkach novej ponuky lacných úverov súkromnému finančnému sektoru. Vo vyhlásení zverejnených  po júlovom zasadnutí ECB uviedla, že menový výbor si uvedomuje potrebu dlhšie trvajúcej silne akomodatívnej menovej politiky, a upozornila, že v prípade menej priaznivého výhľadu pre strednodobý horizont je pripravená pracovať s dostupnými nástrojmi tak, aby sa uistila, že sa inflácia bude postupne približovať k vytýčenému cieľu.

Súvisiace články

Aktuálne správy