V Európe rastie počet úhrad načas, Slovensko zaostáva

Kým v roku 2014 firmy v Európe uhrádzali faktúry včas v 75 % prípadov, vlani to už bolo 79 %. Na Slovensku sa však faktúry načas platia v 73 % prípadov.

Percento platieb načas je medzi európskymi firmami z roka na rok vyššie, no Slovensko v tomto ukazovateli výrazne zaostáva. Kým v roku 2014 firmy v Európe uhrádzali faktúry v stanovenom termíne v 75 percentách prípadov, vlani to už bolo 79 percent. Na Slovensku sa však faktúry včas platia v 73 percentách prípadov. Vyplýva to zo štúdie European Payment Practices 2018, ktorú uskutočnila spoločnosť EOS Group. O výsledkoch informovala v správe, ktorú vo štvrtok poskytla agentúre SITA.

Žiadna iná krajina zo sledovaných krajín v rámci štúdie nezaznamenala nižšie percento platieb načas za rok 2018 ako Slovensko. V Bulharsku to bolo 76 percent, vo Veľkej Británii 75 percent, zhodne po 74 percent úhrad načas mali Grécko a Rumunsko. „Dopadnúť úplne najhoršie spomedzi sledovaných európskych krajín pri úhradách v stanovenom termíne je pre Slovensko zlou vizitkou. Najmä, ak si zoberieme, že trend v tomto ukazovateli sa v rámci celej Európy od roku 2014 až po súčasnosť vyvíja pozitívne,“ poznamenáva Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko.

V rámci prieskumu na otázky o svojich skúsenostiach s platbami, hospodárskom vývoji krajiny a rizikách v manažmente pohľadávok odpovedalo po 200 firiem z Veľkej Británie, Španielska, Francúzska, Dánska, Grécka, Rumunska, Ruska, Slovenska, Bulharska, Poľska, Maďarska, Chorvátska, Slovinska, Belgicka, Švajčiarska, Českej republiky a Nemecka.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy