JP Morgan varuje: Veľký výpredaj amerických akcií už v tomto štvrťroku

, CNBC;marketwatch Foto: SITA/AP

Americkým akciám sa tento rok darí, ale to by sa mohlo skončiť už v tomto štvrťroku. Strategička trhov hovorí o revízii prognózy príjmov na budúci rok smerom dole.

Jasslyn Yeo, globálna trhová strategička J. P. Morgan Asset Management tvrdí, že by potenciálny výpredaj mohol byť spôsobený revíziou prognózy ziskov na budúci rok. Analytici v súčasnosti očakávajú rast výnosov okolo 14 % v roku 2020, čo vyzerá „dosť vysoko“ vzhľadom na slabý výhľad globálnej ekonomiky.

Index S&P 500 a Nasdaq Composite tento rok vyskočili o viac ako 20 % a priemyselný Dow Jones nie je veľmi pozadu, posilnil asi o 17 %.

Yeo pre CNBC povedala,  že nechce udávať konkrétne číslo, ale že ceny akcií čaká „významné riziko poklesu“. "Pokiaľ ide o načasovanie, myslím si, že tieto dva týždne budú stále dobré pre akciové trhy, kým prejdeme k zníženiu sadzieb Fedom," uviedla a dodala, že očakáva, že americký Federálny rezervný systém zníži úrokové sadzby na svojom nasledujúcom stretnutí koncom tohto mesiaca.

Po tomto očakávanom kroku Fedu sú investori pripravení obrátiť svoju pozornosť na ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú ceny akcií, ako napríklad firemné zisky, uviedla Yeo. Vysvetlila, že mnoho analytikov bude upravovať svoje predpovede výnosov na rok 2020 v druhej polovici tohto roka, čo sa môže odraziť na výkonnosti akcií v nasledujúcich mesiacoch. "Myslíme si, že by mohlo existovať riziko, že (zárobky) budú smerovať smerom dole," uviedla.

Yeo nie je jediná, kto predpovedá pripravovanú korekciu cien akcií. Začiatkom tohto mesiaca Ian Harnett, hlavný investičný stratég Absolute Strategy Research, povedal pre CNBC, že „skutočne ostrá korekcia“ by mohla nastať v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov.

Kým najsledovanejšie indexy amerických akciových benchmarkov oslavujú rekordy, širšiemu akciovému trhu sa toľko dôvodov na zábavu nedostalo. Šírka trhu je pojem opisujúci počet akcií, ktoré získavajú alebo strácajú počas daného obdobia, a môže investorom poskytnúť pohľad na širší akciový trh, ktorý sa skrýva za indexmi váženými podľa trhovej kapitalizácie, ako je index S&P 500. Hŕstka veľkých spoločností neustále zvyšuje hodnotu, zatiaľ čo väčšina verejne obchodovaných firiem nie.

"V týchto ukazovateľoch sú určité jasné varovné signály," uviedol Mark Newton, prezident poradenskej spoločnosti Newton pre MarketWatch. Dodal, že v poslednom čase zmenil svoj strednodobý výhľad z býčieho na neutrálny a očakáva výrazný pokles akciového trhu ešte v tomto roku.

Newton poukázal na relatívne slabé výsledky spoločností s malou a strednou kapitalizáciou, ktoré klesli v porovnaní s S&P 500 na najnižšiu úroveň za 10 rokov. „Kombinované zhoršenie malých a stredných podnikov je dôležité vzhľadom na rýchlosť zmeny tohto poklesu za posledných šesť až dvanásť mesiacov,“ uviedol.

Craig Johnson, hlavný trhový technik v spoločnosti Piper Jaffray, súhlasí. „Širší trh stále zaostáva, dôkazy naznačujú, že medzi nedávnymi rekordnými maximami v SPX a celkovou účasťou narastajú rozdiely. Počas posledných niekoľkých týždňov došlo k poklesu percenta akcií, ktoré zaznamenali nové 52-týždňové maximá v rámci S&P 500, napriek jeho takmer 10 % rekordne vysokej úrovni."

Johnson vidí S&P 500 na konci roka na 2 750 bodoch, alebo takmer 9 % pod súčasnou úrovňou. „Takmer polovica všetkých akcií NYSE sa teraz obchoduje pod svojím 200-denným kĺzavým priemerom, hoci indexy sú blízko rekordných maxím,“ uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy