Zisk francúzskeho koncernu Total klesol v 2. kvartáli o vyše štvrtiny

Francúzsky energetický koncern Total oznámil za 2. štvrťrok prepad zisku o vyše štvrtiny, pod čo sa nemalou mierou podpísal medziročný pokles cien ropy. Spoločnosť zároveň oznámila plán predaja časti aktív, najmä v oblasti prieskumu a produkcie.
Firma uviedla, že jej čistý zisk dosiahol 2,76 miliardy USD (2,48 miliardy eur), čo medziročne predstavuje pokles o 26 %. Zisk na akciu klesol z 1,38 USD na 1,01 USD.
Upravený čistý zisk dosiahol 2,89 miliardy USD, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka zaznamenala firma zisk bez mimoriadnych položiek na úrovni 3,55 miliardy USD. Ako o tom spoločnosť informovala, pod 19-percentný pokles sa podpísala kombinácia viacerých nepriaznivých faktorov na trhu. K nim patria ceny ropy, ktoré v porovnaní s 2. kvartálom minulého roka zaznamenali pokles zhruba o 7 %.
Total zároveň uviedol, že plánuje predaj aktív v hodnote približne 5 miliárd USD. Pôjde najmä o aktíva v oblasti prieskumu a ťažby, keďže firma sa chce do budúcnosti zamerať na projekty, ktoré lepšie odolávajú poklesu cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy