Deutsche Bank: Znižovať sadzby bude celý svet

, CNBC Foto: SITA/AP

Podľa analytikov Deutsche Bank možno očakávať zníženie úrokových sadzieb po celom svete po holubičom postoji Európskej centrálnej banky a Federálneho rezervného systému. So znížením sadzieb počítajú v Rusku, Južnej Afrike, Turecku, Indii, Indonézii, Filipínach, Vietname, Brazílii aj Čile.

Prezident ECB Mario Draghi by mohol vo štvrtok zrevidovať usmernenie centrálnej banky a signalizovať septembrové zníženie sadzieb. Podobne ako Fed, sa rozhodnú sadzby upraviť aj centrálni  bankári rozvíjajúcich sa trhov (EM), pretože sa zamerajú na poskytovanie dodatočných stimulov a budú chcieť „obmedziť šírenie obchodných šokov“. Nižšie náklady na financovanie od centrálnych bánk sa vo všeobecnosti zameriava na stimuláciu hospodárskeho rastu prostredníctvom povzbudzovanie firiem, aby si požičiavali a investovali.

Strategici Deutsche Bank, Quinn Brody, Himanshu Porwal a Jim Reid, v správe uverejnenej v stredu revidovali prognózy rastu na rozvíjajúcich sa trhoch v roku 2019, čo naznačuje, že výrobná činnosť EM „teraz vykazuje pretrvávajúcu slabosť“ podobnú tej na rozvinutých trhoch. Predpovedajú preto škrty v Rusku, Južnej Afrike, Turecku, Indii, Indonézii, Filipínach, Vietname, Brazílii a Čile.

„Ázijské ekonomiky sú obzvlášť zaťažované pretrvávajúcimi otrasmi obchodnej politiky,“ uvádza sa v poznámke. V Latinskej Amerike sa rastové očakávania pre Brazíliu a Mexiko naďalej zhoršujú aj v roku 2019. Juhoafrická centrálna banka minulý týždeň oznámila svoje prvé zníženie úrokových sadzieb za viac ako rok, o 25 bázických bodov na 6,5 %, pretože najpriemyselnejšiu ekonomiku Afriky trápi nízka inflácia a najsilnejší pokles v prvom štvrťroku 2019 za viac ako desať rokov.

Deutsche Bank očakáva, že turecká centrálna banka zníži svoju referenčnú sadzbu vo štvrtok, keď turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan tento mesiac prepustil bývalého guvernéra centrálnej banky Murata Çetinkaya. Dlhodobo ho kritizoval za odmietnutie vládnych žiadostí o zníženie sadzieb.

Analytici Deutsche Bank však zistili, že makroekonomické pozadie pre strednú a východnú Európu, Stredný východ a Afriku sa zhoršilo menej ako na ostatných rozvíjajúcich sa trhoch, pričom krajiny CEEMEA boli najmenej vystavené stresu. A to „bez ohľadu na problémy s podmienenými záväzkami v Južnej Afrike, prebiehajúce sankcie proti Rusku a potenciál pre podobné opatrenia v Turecku,“ uviedla správa.

Ruská ekonomika sa v rokoch 2015 – 2016 dostala z recesie, ale oživenie bolo slabé a pomalé. Rusko tiež bojuje proti množstvu medzinárodných sankcií. „Zatiaľ čo rast stúpol na 1,6 % v roku 2017 a 2,3 % v roku 2018, dynamika sa opäť zhoršila. Teraz očakávame, že sa rast zníži pod 1,5 % v tomto roku pri nižších cenách ropy,“ zdôraznila ekonómka State Street Global Advisors Simona Mocuta. Vysvetlila, že ruská centrálna banka vrátila niektoré zo svojich nedávnych sprísnení, ale odhaduje, že to nebude mať z krátkodobého hľadiska veľký vplyv. „Okrem týchto krátkodobých obmedzení zostáva strednodobá až dlhodobá ekonomická výkonnosť naďalej poznačená silným nedostatkom hospodárskej diverzifikácie a extrémne zlou demografiou. Na odstránenie týchto problémov sú potrebné agresívne politické kroky, čo sa ale nezdá byť pravdepodobné,“ dodala Mocuta.

Súvisiace články

Aktuálne správy