Nový šéf MMF by mal byť jasný do konca mesiaca, ale Európa sa nevie dohodnúť, kto nahradí Lagardovú

, CNBC Foto: SITA/AP

Zatiaľ neexistuje žiadny oficiálny užší zoznam kandidátov, ale mnoho vlád krajín EÚ už s konkrétnym menom prišlo.

Podľa neoficiálnych informácií sa európski úradníci stále nedohodli na nástupcovi Christine Lagardovej v čele Medzinárodného menového fondu (MMF).

Lagardová by mala do novej funkcie, ako prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB), nastúpiť v novembri, pričom kreslo MMF zanecháva neobsadené. V Európe sa členské štáty únie zhodujú na tom, že ďalší generálny riaditeľ MMF musí pochádzať z kontinentu, ale zatiaľ sa márne snažia dohodnúť na jednom konkrétnom mene. Od založenia MMF v roku 1945 bol generálny riaditeľ vždy z Európy.

„Pravdou je, že nie je k dispozícii odskúšaný a všestranný európsky pracovník,“ uviedol pre CNBC európsky minister, ktorý nechcel byť menovaný.

Medzi neoficiálnych kandidátov patria:   

Jeroen Dijsselbloem, bývalý holandský minister financií a predseda Euroskupiny (ktorá združuje ministrov financií eurozóny),   
Mario Centeno, portugalský minister financií a momentálne vedúci Euroskupiny, 
Nadia Calvino, španielska ministerka financií,  
Olli Rehn, guvernér centrálnej banky Fínska a bývalý európsky komisár pre euro,   
Mark Carney, súčasný guvernér Bank of England, kanadský občan, ktorý má tiež írsky a britský pas,     
Kristalina Georgievová z Bulharska, ktorá v súčasnosti pôsobí ako výkonná riaditeľka Svetovej banky,  
Mario Draghi, odstupujúci prezident ECB.

Podľa ďalších dvoch európskych úradníkov, ktorí tiež uprednostnili zostať v anonymite, nemá žiadny z kandidátov v tejto fáze zodpovedajúci profil. Niektoré mená tiež nemajú dostatok skúseností alebo niektoré vlády ich nepodporia z dôvodu ich politickej príslušnosti, minulých komentárov alebo zázemia, informuje CNBC. Ďalším limitom je vek. Pravidlá MMF stanovujú, že riadiaci členovia musia byť menovaní do 65 rokov a nemôžu pôsobiť po 70-ke. Šanca pre určitých kandidátov, ako je Kristalina Georgievová, či Draghi. Francúzsko, ktoré predsedá diskusiám, údajne skúma spôsoby zmeny pravidiel. Nie je však jasné, či by táto myšlienka prešla v rámci MMF.

Zdroj blízky francúzskej vláde informoval CNBC, že Paríž „nemá preferovaného kandidáta a bude zohrávať svoju koordinačnú úlohu nestranne.“ Medzitým iný predstaviteľ EÚ potvrdil pre CNBC, že cieľom je dosiahnuť dohodu do konca mesiaca.

Súvisiace články

Aktuálne správy