Počet kolapsov z tepla vlani medziročne klesol, výdavky na ne sa zvýšili

Počet kolapsov z tepla vlani medziročne klesol, výdavky zdravotných poisťovní na tieto prípady však mierne vzrástli. Vyplýva to z údajov, ktoré agentúre SITA poskytli Všeobecná zdravotná poisťovňa, Dôvera aj Union. Zatiaľ čo v roku 2017 poisťovne pri kolapsoch z tepla zaznamenali 779 prípadov, vlani to bolo 750 prípadov. V roku 2017 vyšli kolapsy poisťovne na vyše 9 200 eur, rok na to išlo o viac ako 9 800 eur.

Informácie sa však netýkajú pacientov, ktorým bola poskytnutá zdravotná starostlivosť z dôvodu zhoršenia ich chronického ochorenia následkom horúčav. „Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti v takýchto prípadoch vykazujú diagnózu, na ktorú sa pacienti primárne liečia (napr. kardiovaskulárne respiračné ochorenia), a nie príčinu jej zhoršenia, teda horúčavu,“ uviedla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

„Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy,“ upozornila v minulosti hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Súvisiace články

Aktuálne správy