Akcie Deutsche Bank poklesli o 5 % po čistej strate v druhom štvrťroku 3,15 miliárd eur

, CNBC Foto: SITA/AP

Analytici, ktorých oslovila výskumná spoločnosť Refinitiv, odhadli za dané obdobie čistú stratu 1,7 miliardy eur, čo bolo výsledkom programu masívnej reštrukturalizácie, ktorý banka oznámila začiatkom tohto mesiaca. Samotná nemecká banka už predtým vyhlásila, že za štvrťrok bude čistá strata 2,8 miliardy eur.

Nemecký veriteľ Deutsche Bank vykázal za druhý štvrťrok 2019  čistú stratu vo výške 3,15 miliárd eur. V rovnakom štvrťroku minulého roka zaznamenal čistý zisk 401 miliónov eur, odvtedy sa však musel vyrovnávať s klesajúcou cenu akcií a novým kolom škandálov. Akcie Deutsche Bank poklesli v stredu na začiatku obchodného dňa o viac ako 5 %.

–    Čistý príjem dosiahol 6,2 miliardy eur oproti 6,59 miliárd pred rokom,

–    Pomer vlastného kapitálu Tier 1 vo výške 13,4 % oproti 14,7 % pred rokom,

–    Strategická transformácia vyšla na 3,4 miliardy eur.

Začiatkom tohto mesiaca Deutsche Bank oznámila, že do roku 2022 ukončí svoje podnikanie v oblasti globálnych akcií a škrtne  18 000 pracovných miest. Týka sa to aj vedúcich predstaviteľov banky, Garth Ritchie, Sylvie Matherat a Frank Strauss by mali svoje posty opustiť na konci tohto mesiaca.

"Už sme podnikli významné kroky na implementáciu našej stratégie transformácie Deutsche Bank," uviedol Christian Sewing, generálny riaditeľ banky. „To sa odráža v našich výsledkoch. Podstatná časť našich nákladov na reštrukturalizáciu je už zapísaná v druhom štvrťroku. Bez poplatkov za transformáciu by banka bola zisková a v našich stabilnejších firmách príjmy stagnovali alebo rástli.“ Ďalej objasnil, že bez poplatkov za strategické transformácie by čistý zisk bol 231 miliónov eur oproti 401 miliónom eur za rovnaké obdobie minulého roka.

Akcie banky za posledných 12 mesiacov klesli o viac ako 30 %, kvôli množstvu škandálov v súvislosti s historickými prešľapmi v oblasti prania špinavých peňazí. Výhľad, ktorý nasledoval po reštrukturalizácii, sa stretol s určitým skepticizmom analytikov z Wall Street, čo vyvolalo otázky, či nie je príliš radikálny a ambiciózny.

Banka očakáva, že rozsiahle reformy, ktoré zahŕňajú aj vytvorenie „zlej banky“ vo výške 74 miliárd eur, budú do roku 2022 stáť 7,4 miliárd eur.

Hlavný finančný riaditeľ Deutsche Bank James von Moltke v stredu povedal, že banka teraz znáša  „výraznejší podiel“ poplatkov súvisiacich s transformáciou, a dodal, že spätná väzba od inštitucionálnych aj firemných klientov týkajúca sa rozhodnutí o reštrukturalizácii bola „prevažne pozitívna“, ale trh teraz očakáva od banky „dôkazy“.

Vo svojej správe o výnosoch Deutsche Bank tiež vyjadrila obavy z napätia v globálnom obchode a vplyvu pretrvávajúcich nízkych úrokových sadzieb centrálnych bánk. Európska centrálna banka (ECB) oznámi vo štvrtok svoje rozhodnutie o menovej politike. Očakáva sa, že prezident ECB Mario Draghi pripraví pôdu pre zníženie sadzby, alebo obnovenie kvantitatívneho uvoľňovania.

„Ak by tieto podmienky mali pretrvávať dlhší čas a nemali by sa kompenzovať prispôsobením, ako je napríklad vyrovnávanie rezerv držaných bankami v centrálnych bankách eurosystému, mohlo by to mať výrazný vplyv na príjmy v porovnaní s našimi súčasnými očakávaniami,“ uvádza sa v správe o výnosoch Deutsche Bank. „Opatrenia na vyrovnanie vplyvu upravených sadzieb, ako sú zmeny cien alebo zavedenie poplatkov, nemusia na vyrovnanie dopadov stačiť.“.

Súvisiace články

Aktuálne správy