Viedeň obnovuje premávku dvoch malých autonómnych autobusov

Dva autonómne elektrické autobusy viedenskej mestskej hromadnej dopravy Wiener Linien začnú opäť premávať od stredy 24. júla. Autobusy zostali zhruba týždeň odstavené v garáži po tom, čo pri kolízii s jedným z nich bola ľahko zranená jedna žena. Návrat do prevádzky umožnila analýza dát, z ktorej vyplynulo, že technológie pracovali správne.
Vo štvrtok (18.7.) došlo ku kolízii jedného z autobusov s 30-ročnou ženou. Vyšetrovanie ukázalo, že chodkyňa mala na ušiach slúchadlá a pohľad uprený do mobilného telefónu. Po kolízii utrpela len odreniny. Wiener Linien následne pozastavili testovaciu prevádzku autobusov a zaznamenané dáta poslali na analýzu výrobcovi.
Hovorkyňa Wiener Linien ubezpečila, že podľa analýzy autobus reagoval správne. Senzory okamžite rozpoznali osobu ako potenciálnu prekážku a spustili zvukové varovanie. Keďže chodkyňa nereagovala a kráčala ďalej, autobus, ktorý išiel rýchlosťou najviac 12 kilometrov za hodinu, začal brzdiť. „Od rozpoznania hrozby do úplného zastavenia ubehlo len 1,6 sekundy,“ dodala hovorkyňa. Spoločnosť preto nevidí dôvod pre technické úpravy a apeluje na Viedenčanov, aby boli na ceste pozorní.
Autonómne autobusy jazdia vo Viedni v testovacej prevádzke od 6. júna, projekt potrvá do roka 2020. Obidva malé autobusy prepravujú najviac 10 cestujúcich bezplatne po desiatich zastávkach v okolí stanice metra U2 Seestadt. Zatiaľ premávajú iba počas pracovných dní. Po trase doteraz najazdili takmer 900 kilometrov a prepravili približne 1500 cestujúcich.
Autobusy sa na prevádzku pripravovali jeden rok, počas ktorého museli dokonalo spoznať každý meter svojej dvojkilometrovej trasy. Ak sa koncept osvedčí, chcú Wiener Linien v strednodobom horizonte nasadiť takéto autobusy na tzv. poslednej míli k domovým dverám.

Súvisiace články

Aktuálne správy