Železiarne Podbrezová neuvažujú o hromadnom prepúšťaní

Vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice avizovalo, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov o 2 500 ľudí

Železiarne Podbrezová, a. s. (ŽP) zatiaľ neuvažujú o hromadnom prepúšťaní, veľmi pravdepodobne však zastavia prijímanie nových zamestnancov. Pre agentúru SITA to uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Soták v súvislosti s avizovaným prepúšťaním v U. S. Steel Košice. S cieľom zlepšiť finančné postavenie firmy vedenie košickej spoločnosti koncom minulého týždňa oznámilo prepúšťanie. Spoločnosť avizovala, že v období do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v U. S. Steel Košice a jej dcérskych spoločnostiach o 2 500 ľudí.

„Pevne verím, že vláda SR sa aj vzhľadom na situáciu v U. S. Steel Košice bude problematikou zaoberať a sme pripravení sa na týchto jednaniach a hľadaniach východísk aktívne podieľať,“ povedal Soták s tým, že predložili aj návrhy na iné riešenie minimálnej mzdy, ktoré považujú za správne. „Nie je dobré, ak si nevážime zamestnancov a zamestnávateľov, ktorí dlhodobo odvádzajú do štátneho rozpočtu nepomerne viac finančných prostriedkov ako ostáva samotným spoločnostiam,“ dodal šéf podbrezovských železiarní. Vyjadril tiež presvedčenie, že návrhy vedenia spoločnosti zamerané na posilnenie konkurencieschopnosti priemyslu budú v najbližšom období vládou SR akceptované.

Podľa Sotáka Železiarne Podbrezová už viac ako dva mesiace upozorňujú na skutočnosť, že II. polrok 2019 bude diametrálne odlišný na európskych a svetových trhoch s oceľou. „Príčinou tejto situácie je v prvom rade stále prevyšujúca kapacita ponuky nad dopytom, druhým je obchodná vojna medzi Čínou a USA. Tretím, a zároveň zbytočným problémom, je zníženie cla zo strany Európskej únie na dovoz ukrajinskej ocele do EÚ a štvrtým sú vysoké ceny elektrickej energie, keď napríklad naša konkurencia v krajinách V4 má ceny nižšie o 25 – 30 percent,“ upozornil predseda predstavenstva.

Najväčší horehronský zamestnávateľ má v súčasnosti 3 200 zamestnancov a aktuálne počas prázdnin aj približne 120 brigádnikov z radov vysokoškolákov a dvoch vlastných stredných škôl.

Súvisiace články

Aktuálne správy