Pimco o pretekoch v znižovaní sadzieb: Poznáme víťaza menovej vojny

, CNBC Foto: getty images

Studená menová vojna. Konflikt, v ktorom nebojujú priamo proti sebe centrálne banky na devízových trhoch, ale znižovaním úrokových sadzieb, zápornými úrokovými sadzbami, kvantitatívnym uvoľňovaním a kontrolou výnosovej krivky.

V pretekoch so znižovaním úrokových sadzieb môže podľa Joachima Felsa, globálneho ekonomického poradcu spoločnosti Pimco, vyhrať USA. „Ak bude nejaké víťazstvo v tejto  studenej menovej vojne, bude to v prospech USA v tom zmysle, že americký dolár bude pravdepodobne skôr oslabovať, než posilňovať,“ povedal pre CNBC.

Studená menová vojna podľa Felsa graduje. Americký Federálny rezervný systém a Bank of Japan pravdepodobne čoskoro znížia úrokové sadzby. Analytici tiež predpovedajú, že ECB, ktorá má vo štvrtok svoje ďalšie zasadnutie, zníži sadzby v priebehu tohto roka. „Je jasné, že sa vraciame do situácie, keď by každý chcel mať slabšiu menu. Nikto, žiadna centrálna banka, v skutočnosti silnejšiu menu nechce a preto je to studená menová vojna,“ cituje Felsa CNBC.

Trh už oceňuje zníženie sadzieb o 25 bázických bodov zo strany Federálneho rezervného systému, ale je tu 50 % šanca, že americká centrálna banka môže v júli znížiť sadzby o 50 bázických bodov a zároveň ponechať otvorené možnosti ďalšiemu znižovaniu sadzieb v roku 2019, myslí si Fels.

V prípade USA svoje zohrali aj „prezidentské tweety“. Fels poznamenal, že začiatkom roka 2017, krátko po voľbách, hovoril americký prezident Donald Trump s ministrom financií Stevenom Mnuchinom o potrebe slabšieho dolára. Následne dolár za celý rok oslabil. „To isté by sa mohlo stať znova, najmä preto, že Fed má zjavne väčší priestor na zníženie úrokových sadzieb ako Európska centrálna banka alebo Bank of Japan,“ povedal Fels. „Vláde USA patrí pravdepodobne v tejto menovej vojne prvenstvo,“ dodal.

Minulý týždeň prezident newyorského Fedu John Williams povedal, že centrálni bankári musia konať rýchlo a dôrazne, keď sú sadzby nízke a hospodársky rast sa spomaľuje. „Je lepšie prijať preventívne opatrenia, ako čakať na katastrofu,“ povedal Williams.

Súvisiace články

Aktuálne správy