Dôchodkovú správcovskú spoločnosť menia sporitelia čoraz častejšie

V prvom polroku tohto roka správcu penzijných úspor zmenilo 17 875 sporiteľov, čo je vyše jedno percento z celkového počtu 1,5 milióna účastníkov druhého penzijného piliera.

Sporitelia v druhom pilieri menia svojho správcu penzijných úspor čoraz častejšie. Kým v roku 2017 zmenilo dôchodkovú správcovskú spoločnosť (DSS) takmer 26 tisíc sporiteľov, vlani to už bolo 27,4 tisíca účastníkov druhého piliera a za prvý polrok tohto roka išlo takmer o 17,9 tisíca zrealizovaných prestupov ku konkurenčnej dôchodkovej spoločnosti. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúra SITA poskytol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Keďže v druhom penzijnom pilieri si v súčasnosti na svoj dôchodok sporí vyše 1,51 milióna ľudí, DSS ročne menia približne dve percentá sporiteľov.

Ak sa sporiteľ v druhom pilieri rozhodne zmeniť DSS, musí v pobočke Sociálnej poisťovne v mieste svojho trvalého alebo prechodného bydliska osobne požiadať o vydanie tzv. akceptačného listu. Pracovník Sociálnej poisťovne overí, ako dlho je sporiteľ v DSS. Ak o akceptačný list sporiteľ požiada viac ako dva roky odo dňa vzniku jeho prvého dôchodkového poistenia a zároveň ak odo dňa jeho posledného prestupu medzi DSS neuplynul najmenej jeden rok, za vydanie akceptačného listu je povinný zaplatiť Sociálnej poisťovni poplatok vo výške 16 eur. Inak je vydanie akceptačného listu bezplatné. Akceptačný list vybavuje pobočka na počkanie a sporiteľ ho následne odovzdá tej DSS, do ktorej sa rozhodol prestúpiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy