Agentúra Fitch potvrdila úverovú spoľahlivosť Nemecka na najvyššom stupni AAA

Agentúra predpokladá, že v tomto roku ekonomika krajiny posilní iba o 0,9 %, ale v nasledujúcich dvoch rokoch bude rásť tempom 1,4 %.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Nemecku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na stupni AAA so stabilným výhľadom. Agentúra uviedla, že slabé obdobie nemeckej ekonomiky je trvalejšie, ako očakávala pri poslednej revízii ratingu krajiny v januári 2019. Preto revidovala prognózu rastu nemeckého hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 0,9 percenta. Fitch však predpovedá, že v rokoch 2020 a 2021 hospodárstvo krajiny bude rásť tempom 1,4 percenta.

Domáce základy nemeckej ekonomiky podľa agentúry zostávajú silné a podporuje ich rekordne nízka nezamestnanosť a odolné sektory služieb a stavebníctva. Rast investícií navyše podporujú priaznivé úverové podmienky, vysoké využitie kapacít a dobrá ziskovosť firiem. „V roku 2018 prebytok verejných financií krajiny napriek slabosti ekonomiky v druhej polovici roka dosiahol nový rekord 1,7 percenta HDP,“ dodala agentúra.

Súvisiace články

Aktuálne správy