Zadržanie tankerov v Hormuzskom prielive môže zdražiť poistenie a redukovať prepravu

Na vodnej ceste, ktorou prechádza pätina svetového exportu ropy, Irán zadržal dva tankery.

Zadržanie ropných tankerov v Hormuzskom prielive podľa odborníkov na energetiku zvýši cenu poistenia dopravných spoločností, a ak sa situácie vymkne spod kontroly, zmenší sa preprava tankermi po tejto dôležitej vodnej ceste. V najbližšom období budú najväčšie dopady na prepravné odvetvie vo forme drahších poistiek, povedal Michael Lynch, prezident Strategic Energy & Economic Research Inc. Výskumník na Kolumbijskej univerzite Richard Nephew je tiež presvedčený, že zadržanie tankera by mohlo vytvoriť „reálnu rizikovú prirážku“ pre firmy, ktoré pôsobia v Perzskom zálive.

Britský minister zahraničia uviedol, že Irán v piatok zadržal dve lode v Hormuzskom prielive, jednu plaviacu sa pod britskou vlajkou a jednu pod libérijskou vlajkou. Stalo sa to na vodnej ceste, ktorou prechádza pätina svetového exportu ropy. Mnohé z 2 000 firiem, ktorých lode sa plavia v oblasti, prikázali svojim plavidlám, aby cez Hormuzský prieliv prechádzali iba za denného svetla a vysokou rýchlosťou. Avšak len niekoľko firiem zastavilo objednávky prepravy.

Napätie v Perzskom zálive posunulo mierne nahor ceny ropy. Severomorská ropa Brent, ktorej cena slúži ako medzinárodná referenčná cena, v piatok zdražela o 0,9 percenta na 62,47 USD za barel. Cena ľahkej americkej ropy stúpla o 0,6 percenta na 55,63 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy