Krok U. S. Steelu Košice vnímame ako reakciu na celoeurópsky problém

Avizovaný krok spoločnosti U. S. Steel Košice je dôsledkom aktuálnej situácie na trhu a dovozu lacnej ocele zo štátov mimo Európskej únie (EÚ), ktoré nemusia plniť prísne európske emisné normy. V reakcii na ohlásené znižovanie počtu zamestnancov to pre TASR uviedol hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano. Zároveň dodal, že rezort bude v tomto smere pokračovať v tlaku na Európsku komisiu (EK).
Z pohľadu rezortu ide o reakciu na celoeurópsky problém, na ktorý dlhodobo upozorňuje. „Situáciu súčasne zhoršuje enormný nárast cien emisných povoleniek a elektriny v celej EÚ. Keď USA zvýšili dovozné clá, zahraniční výrobcovia zvýšili tlak na dovoz do EÚ. Slovensko dlhodobo kritizuje a namieta, že Európska komisia nedostatočne chráni svoj trh a svojich výrobcov vystavuje nekalej konkurencii,“ poznamenal Stano s tým, že doteraz prijaté opatrenia sú neúčinné a z dlhodobého pohľadu ohrozujú európske oceliarstvo.
Ministerstvo hospodárstva a vláda podľa slov hovorcu dlhodobo s U. S. Steel Košice ako významným zamestnávateľom komunikuje a hľadá riešenia situácie. „Jedným z nich môže byť vyššia kompenzácia cien elektrickej energie v závislosti od možností štátneho rozpočtu,“ naznačil Stano.
Zároveň však upozornil, že aktuálny vývoj súčasne naznačuje aj celkové ochladenie ekonomiky a s tým súvisiaci pokles objednávok. „Do budúcnosti si to bude zrejme vyžadovať zavedenie podporných a stimulačných nástrojov na úrovni jednotlivých štátov, ale na aj európskej úrovni,“ avizoval.
V piatok vedenie spoločnosti U. S. Steel Košice oznámilo, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500.

Súvisiace články

Aktuálne správy