Poľská priemyselná produkcia v júni nečakane klesla, prvýkrát za vyše dva roky

Po výraznom raste za mesiac máj zaznamenala priemyselná produkcia v Poľsku v júni nečakaný pokles. Ukázali to vo štvrtok zverejnené údaje poľského štatistického úradu.
Priemyselná produkcia klesla minulý mesiac medziročne o 2,7 % po tom, ako v máji zaznamenala rast o 7,7 %. Júnový výsledok predstavuje prvý pokles priemyselnej produkcie v Poľsku od apríla 2017. Ekonómovia očakávali, že produkcia bude pokračovať v raste, pričom počítali s tým, že rast dosiahne 2 %.
Aj v medzimesačnom porovnaní zaznamenala produkcia v poľskom priemysle výrazný pokles, a to až o 5,9 %. Analytici, ktorí vychádzali z májovej stagnácie, počítali s miernym rastom na úrovni 0,1 %.
Ekonómovia uviedli, že čiastočným dôvodom sú kalendárne vplyvy a čiastočný vývoj ekonomickej situácie mimo Poľska. „Negatívny vývoj externého prostredia sa nakoniec odrazil na poľskom priemysle, ktorý, ako sa zdá, už nie je odolný voči pesimistickejším vyhliadkam, čo sa týka rastu v eurozóne,“ uviedli analytici z Erste Bank.
Zároveň uviedli, že vzhľadom na vývoj priemyselnej produkcie v mesiaci jún počítajú s rastom poľskej ekonomiky za 2. kvartál na úrovni 4,5 %. Pôvodne očakávali, že rast dosiahne 5 %.
Podľa guvernéra poľskej centrálnej banky Adama Glapinského však nie je dôvod na obavy. Mierne spomalenie rastu je totiž v súlade s odhadmi banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy