Maloobchodné tržby v Británii v júni medzimesačne vzrástli o 1 %

Maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v júni prekvapujúco vzrástli, a to viac ako v predchádzajúcom mesiaci. Prispeli k tomu najmä tržby z predaja nepotravinárskych produktov. Oznámil to vo štvrtok štatistický úrad ONS. Tento výsledok môže vyvolať nádej, že ostrovná ekonomika sa v 2. štvrťroku vyhne poklesu.
Podľa ONS sa britské maloobchodné tržby v júni zvýšili o 1 % oproti máju, keď medzimesačne stúpli o 0,6 %. Analytici pritom odhadovali, že klesnú o 0,3 %.
Štatistiky ďalej ukázali, že maloobchodný obrat bez tržieb z predaja palív vzrástol o 0,9 % po poklese o 0,4 % v máji aj apríli. Ekonómovia preto počítali s jeho znížením v júni o 0,2 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu tržieb v júni zrýchlilo na 3,8 % z 2,2 % v máji. Aj tento výsledok prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali nárast tržieb o 2,6 %.
Mnohí ekonómovia odhadujú, že výkon britského hospodárstva v 2. kvartáli klesol po mohutnom budovaní skladových zásob v prvých troch mesiacoch roka pred pôvodným termínom brexitu 29. marca.
Nečakaná sila maloobchodných tržieb v júni by však mohla pomôcť znížiť toto riziko. Aj keď za celý 2. kvartál (apríl – jún) podľa rýchleho odhadu maloobchodné tržby vzrástli len o 0,7 %, čo by bol najslabší výsledok od obdobia december 2018 – február 2019.

Súvisiace články

Aktuálne správy