Novartis oznámil za 2. štvrťrok nárast prevádzkového zisku

Švajčiarsky farmaceutický koncern Novartis oznámil za 2. štvrťrok 2019 nárast prevádzkového zisku. Novartis zvýšil svoje ciele predaja za celý rok v reakcii na dopyt po jeho inovatívnych liekoch a rastúci zahraničný dopyt po generických liekoch jeho dcérskej spoločnosti Sandoz.
Jadrový prevádzkový zisk Novartisu sa v 2. štvrťroku 2019 pri konštantných výmenných kurzoch zvýšil o 20 % na 3,6 miliardy USD (3,21 miliardy eur), zatiaľ čo tržby vzrástli o 8 % na 11,8 miliardy USD. Analytici, ktorých oslovila spoločnosť Refinitiv, očakávali tržby na úrovni 11,54 miliardy USD.
Čistý zisk spoločnosti sa však znížil o 73 % na 2,11 miliardy USD zo 7,73 miliardy USD pred rokom. Zisk na akciu z pokračujúcich operácií prudko klesol na 91 centov z 3,32 USD na akciu v minulom roku.
Výsledky za predchádzajúci rok totiž zahŕňali čistý príjem vo výške 5,7 miliardy USD z predaja podielu Novartisu v spoločnej divízii produktov pre spotrebiteľskú zdravotnú starostlivosť, ktorú vlastnil s GSK.
Spoločnosť teraz očakáva, že jej základný prevádzkový zisk za celý rok 2019 stúpne o nižšie dvojciferné číslo. A tržby vzrastú o stredne veľké až vyššie jednociferné číslo.

Súvisiace články

Aktuálne správy