Európska komisia vyšetruje, či Amazon neporušil pravidlá hospodárskej súťaže

Európska komisia (EK) v stredu uviedla, že začala formálne antitrustové vyšetrovanie voči spoločnosti Amazon s cieľom posúdiť, či používaním citlivých údajov získaných od nezávislých maloobchodníkov na internetovom trhu neporušuje pravidlá hospodárskej súťaže EÚ.
Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v tejto súvislosti uviedla, že európski spotrebitelia čoraz častejšie nakupujú online, pričom elektronický obchod posilnil hospodársku súťaž v maloobchodnom sektore a priniesol väčší výber a lepšie ceny.
„Musíme zabezpečiť, aby veľké online platformy tieto výhody neodstránili prostredníctvom protikonkurenčného správania. Aj preto som sa rozhodla podrobne preskúmať obchodné praktiky spoločnosti Amazon a jej dvojakú úlohu tržného miesta a maloobchodníka, aby som posúdila, či je to v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže EÚ,“ vysvetlila Vestagerová v správe pre médiá.
Komisia pripomenula, že spoločnosť Amazon má dvojakú úlohu – na jednej strane funguje ako platforma určená na predaj výrobkov na svojej webovej stránke, čiže sa správa ako maloobchodný predajca a na strane druhej predstavuje tržný priestor, kde nezávislí predajcovia môžu predávať svoje výrobky priamo spotrebiteľom.
Pri poskytovaní tržného priestoru pre nezávislých predajcov Amazon zhromažďuje údaje o ich činnosti na svojej platforme. Na základe predbežného zistenia EK sa zdá, že spoločnosť Amazon využíva konkurenčne citlivé informácie týkajúce sa iných predajcov, ich výrobkov a transakcií na tomto trhu.
Vestagerová spresnila, že v rámci hĺbkového vyšetrovania eurokomisia preskúma štandardné dohody medzi spoločnosťou Amazon a predajcami na jej trhu, ktoré pri maloobchodných aktivitách umožňujú Amazonu analyzovať a používať údaje tretích strán. Komisia sa zameria najmä na to, či (a akým spôsobom) používanie zhromaždených údajov o predaji na trhu ovplyvňuje hospodársku súťaž.
Komisia preskúma tiež úlohu zhromaždených údajov od iných maloobchodníkov pri výbere víťazov akcie „Buy Box“, ktorá sa zobrazuje len na stránke Amazonu a umožňuje zákazníkom pridávať položky od konkrétneho predajcu priamo do nákupného košíka.
Ak vyšetrovanie preukáže, že išlo o oprávnené podozrenia, bude to znamenať, že došlo k porušeniu pravidiel hospodárskej súťaže EÚ týkajúce sa dohôd medzi podnikmi alebo k zneužívaniu dominantného postavenia na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy