Zisk United Airlines v 2. kvartáli vzrástol napriek uzemneniu 737 MAX

Americká letecká spoločnosť United Airlines dosiahla v 2. štvrťroku 2019 nárast zisku aj napriek uzemneniu lietadiel Boeing 737 MAX. Pomohol jej silný dopyt, ktorý vytlačil ceny leteniek nahor. Ale stiahnutie 737 MAX z prevádzky bude v nasledujúcich mesiacoch pre ňu väčšou výzvou.
United Airlines oznámili, že ich zisk za 2. štvrťrok vzrástol o 54 % na 1,05 miliardy USD (935,58 milióna eur) z vlaňajších 683 miliónov USD. Výsledky prekonali očakávania analytikov.
Letecká spoločnosť so sídlom v Chicagu však čelí neistote pre uzemnenie Boeingov 737 MAX po dvoch smrteľných nehodách. United sa preto obrátili na trh s použitými lietadlami, aby posilnili svoju flotilu. Letecká spoločnosť uviedla, že nedávno podpísala dohodu o kúpe 19 použitých lietadiel Boeing 737-700, ktoré začne nasadzovať do prevádzky v decembri.
Letecká spoločnosť počítala s tým, že stroje MAX budú tvoriť väčšiu časť jej flotily. Do septembra sa počet týchto strojov mal zvýšiť zo 14 na 30 a ďalších 28 malo pribudnúť na budúci rok. Tento plán je teraz ohrozený, pretože Boeing zastavil dodávky MAX a zatiaľ stále nie je jasné, kedy sa budú môcť vrátiť na oblohu.
Chýbajúce lietadlá zanechajú obrovskú priepasť v harmonograme United a znížia príjmy spoločnosti. Aerolínie už zrušili viac ako 8000 letov do 3. novembra pre vyradenie a zastavenie dodávok MAX. A toto číslo bude rásť, ak lietadlá zostanú dlhšie uzemnené.
Tretia najväčšia letecká spoločnosť v USA očakávala v tomto roku zvýšenie kapacity pri preprave cestujúcich o 4 až 6 %.
Pomalší rast kapacity v kombinácii so silným dopytom ale znamená, že výkonnosť leteckých spoločností „zostáva dosť silná,“ povedala analytička spoločnosti Cowen Helane Beckerová.
United uviedli, že po očistení od jednorazových položiek zarobila v uplynulom štvrťroku 4,21 USD na akciu. Priemerný odhad analytikov, ktorých oslovila spoločnosť Zacks Investment Research, bol 4,07 USD na akciu.
United nezverejňujú priemerné cestovné, ale jej tržby na sedadlo vzrástli o 2,5 % oproti minulému roku. A celkové výnosy sa zvýšili o 6 % na 11,4 miliardy USD, čo je o niečo viac, ako očakávali analytici.

Súvisiace články

Aktuálne správy