Facebook tvrdí, že jeho kryptomena bude regulovaná švajčiarskymi orgánmi, tie ale o ničom nevedia

, BI Foto: getty images

David Marcus, pod ktorého spadajú aktivity kryptomeny vo Facebooku, vypovedal pred Výborom Senátu pre bankovníctvo, bývanie a mestské záležitosti, kde uviedol, že dohľad nad Librou bude mať združenie so sídlom vo Švajčiarsku, a mena bude regulovaná Švajčiarskym federálnym komisárom pre ochranu údajov a informácie (FDPIC). Ale FDPIC tvrdí, že s Facebookom v kontakte nie je.

Vypočutie malo za úlohu preskúmať ambície Libry a otázky súvisiace s ochranou osobných údajov. Marcus zo svojich pripravených poznámok uviedol, že združenie Libra, ktoré má v súčasnosti stovku členov, bude mať sídlo vo Švajčiarsku. "Na účely ochranu údajov a súkromia bude podliehať švajčiarskemu federálnemu komisárovi pre ochranu údajov a informácie (FDPIC)," vypovedal Marcus. Avšak FDPIC tvrdí, že ani Facebook, ani nikto iný z asociácie Libra ich zatiaľ nekontaktoval.

"Doteraz sme neboli v kontakte s promotérmi Libry," uviedol Hugo Wyler, vedúci komunikácie FDPIC, vo vyhlásení pre CNBC v utorok. „Očakávame, že Facebook alebo niekto z asociácie nám poskytne  konkrétne informácie, keď nadíde čas. Až potom budeme schopní preskúmať, do akej miery je daná naša právna poradenská a dozorná kompetencia. V každom prípade sledujeme vývoj projektu v rámci verejnej diskusie.“

To, že Marcus pred Výborom povedal niečo, čo zatiaľ nemá konkrétny základ, potvrdil aj hovorca Calibry pre Business Insider. "Ešte sme sa nestretli s FDPIC, ale tešíme sa na to už čoskoro, v rámci prebiehajúcich rozhovorov s regulátormi a politikmi," uviedol hovorca.

Súvisiace články

Aktuálne správy