Agrorezort odporúča vláde prijať 30-ročný variant pozemkových úprav

Pri tomto variante sa štátny rozpočet zaťaží priemerne ročne sumou 36,4 mil. eur.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) chce urýchliť pozemkové úpravy na Slovensku. Na rokovanie vlády preto pripravilo návrh opatrení na urýchlené vykonanie pozemkových úprav. „Od účinnosti zákona o pozemkových úpravách (PÚ) sa ich z rôznych dôvodov podarilo vykonať iba v 431 katastrálnych územiach, v 13-tich katastrálnych územiach z nich ešte nie sú ukončené, čo je iba cca 12 % z celkového počtu 3 559 katastrálnych území v SR,“ uviedla v pripravenom materiáli ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Agrorezort odporúča prijať 30-ročný variant pozemkových úprav, pri ktorom ide priemerne ročne o zaťaženie štátneho rozpočtu vo výške 36,4 mil. eur.

Pozemkové úpravy sa na Slovensku vykonávajú na základe zákona o pozemkových úpravách. Už koncepcia usporiadania pozemkového vlastníctva, schválená uznesením vlády SR z novembra 1993, ako aj aktualizácia koncepcie z decembra 2009, predpokladali, že po ukončení tzv. registrov obnovenej evidencie pozemkov bude nasledovať plošné usporiadanie pozemkového vlastníctva pozemkovými úpravami. „Situácia s rozdrobeným pozemkovým vlastníctvom, ako aj množstvo problémov s ním súvisiacich, problémy medzi vlastníkmi a užívateľmi pôdy a pod. si vyžiadali pripraviť uvedený materiál,“ uviedla Matečná.

Agrorezort porovnal v pripravenom materiáli dva varianty. Vykonanie pozemkových úprav v 3 103 katastrálnych územiach v horizonte 30 rokov a v horizonte 20 rokov aj so zhrnutím vyčíslených finančných nákladov na financovanie dodávateľských prác a aj financovanie štátnej a verejnej správy. MPRV ako predkladateľ odporúča prijať 30-ročný variant, pri ktorom ide priemerne ročne o zaťaženie štátneho rozpočtu vo výške 36,4 mil. eur. „Ak vláda materiál schváli a vytvorí potrebné rozpočtové krytie, bude potrebné pripraviť plynulé každoročné obstarávanie a následné vykonávanie pozemkových úprav postupne v 3 103 katastrálnych územiach SR. Tie budú zoradené podľa kritérií naliehavosti pozemkových úprav v každom územnom obvode orgánu štátnej správy pozemkových úprav v horizonte 30 alebo 20 rokov,“ uzavrela Matečná.

Súvisiace články

Aktuálne správy