Mzdy v Británii za 3 mesiace do mája strmo stúpli, nezamestnanosť stagnovala

Pracovný trh v Spojenom kráľovstve zostáva silný. Mzdy v krajine za tri mesiace do konca mája 2019 vzrástli najstrmšie za celú dekádu a nezamestnanosť zostala na najnižšej úrovni za 45 rokov. Ale zároveň tempo rastu zamestnanosti sa spomalilo.
Podľa údajov, ktoré v utorok zverejnil štatistický úrad ONS, sa priemerná mzda bez odmien v období marec – máj zvýšila medziročne o 3,6 %, najstrmšie od júla 2008.
A priemerná mzda vrátane odmien v sledovanom období stúpla o 3,4 %, čo je viac ako jej zvýšenie o 3,2 % v predchádzajúcich troch mesiacoch, aj ako nárast o 3,1 %, ktorý predpovedali analytici.
Miera nezamestnanosti pritom zostala na úrovni 3,8 % a je najnižšia od obdobia november 1974 – január 1975.
Počet nezamestnaných klesol o 51.000 na necelých 1,3 milióna ľudí.
Rast zamestnanosti sa však v sledovanom období spomalil a pribudlo len 28.000 nových miest, najmenej od obdobia jún – august 2018. No aj počet voľných pracovných miest klesol a na najnižšiu úroveň za viac ako rok.
Presnejšie, ONS evidoval v období marec – máj rekordných 32,75 milióna zamestnaných a 1,29 milióna nezamestnaných osôb.
Niektoré prieskumy naznačujú, že zamestnávatelia sú opatrnejší pri najímaní nových ľudí pre blížiaci sa termín brexitu (31. október).
Obaja uchádzači o post britského premiéra totiž vyhlasujú, že v prípade potreby opustia Európsku úniu (EÚ) aj bez dohody o prechodnom období.

Súvisiace články

Aktuálne správy