Federálne úrady USA budú musieť kupovať produkty obsahujúce viac amerických komponentov

Nariadením prezidenta sa zvýši podiel amerických komponentov, aby sa výrobok považoval za vyrobený v USA, a to z 50 na 75 %.

Prezident USA Donald Trump podpísal nariadenie, na základe ktorého musia federálne úrady nakupovať produkty využívajúce viac amerických komponentov. Trump uviedol, že nariadením sa postupne zvýši percentuálny podiel amerických komponentov, aby sa výrobok považoval za vyrobený v USA, a to z 50 na 75 percent. Dodal, že v prípade železných a oceľových výrobkov sa percentuálny podiel amerických komponentov zväčší na 95 percent.

„Filozofia mojej administratívy je jednoduchá. Ak to dokážeme zostrojiť, vypestovať a vyrobiť v USA, tak to urobíme,“ povedal Trump. Americký inštitút pre železo a oceľ (AISI) označil Trumpov krok za „ďalší pozitívny krok“ pri zabezpečení, že odvetvie zostane konkurencieschopné.

Analytici však uviedli, že nariadenie prezidenta si bude vyžadovať, aby federálna vláda za mnohé produkty platila viac. „Hoci to môže byť dobrý titulok pre vládu, sú to daňoví poplatníci, kto nakoniec bude platiť viac za túto politiku,“ povedal Bryan Riley, riaditeľ konzervatívnej organizácie Iniciatíva voľného obchodu národnej únie daňových poplatníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy