Veterné turbíny v Škótsku vyrobili elektrinu pre 4,5 mil. domácností

Veterná energia z pobrežia Škótska môže poskytovať čistú elektrinu pre domácnosti nielen v Škótsku, ale aj v Anglicku, uviedol Robin Parker z organizácie WWF Scotland.

Veterné turbíny v Škótsku počas januára až júna vyrobili vyše 9,8 mil. megawatthodín elektriny. Vypláva to z údajov organizácie WWF Scotland. Znamená to, že veterné turbíny v krajine vyprodukovali dostatok elektriny na pokrytie potrieb 4,47 mil. domácností na šesť mesiacov, čiže pre takmer dvojnásobne viac domácností, ako sa ich v Škótsku nachádza. Informuje o tom portál cnbc.com.

„Po celej krajine všetci profitujeme z čistejšej energie a profituje aj klíma,“ uviedol v pondelok vo vyhlásení Robin Parker, manažér pre politiku v oblasti klímy a energetiky v organizácii WWF Scotland. „Tieto údaje ukazujú, že ovládnutie bohatého potenciálu veternej energie na pobreží Škótska môže poskytovať čistú elektrinu pre milióny domácností nielen v Škótsku, ale aj v Anglicku,“ dodal Parker.

Škótska vláda chce do roku 2030 polovicu spotreby energie v krajine pokrývať produkciou z obnoviteľných zdrojov. Zároveň chce do roku 2050 dosiahnuť „takmer úplne“ dekarbonizovaný energetický systém.

https://www.cnbc.com/2019/07/15/scotland-has-produced-enough-wind-energy-to-power-its-homes-twice-over.html

Súvisiace články

Aktuálne správy