Ázijské trhy uzatvorili zmiešane, čínske indexy rástli vďaka očakávaniam stimulov

Zložený šanghajský index posilnil o 0,8 % a hongkonský Hang Seng o 0,2 %. Austrálsky index ASX 200 klesol o 0,3 % a juhokórejský Kospi klesol o 0,1 %.

Akciové trhy v Ázii uzatvorili v pondelok so zmiešanými výsledkami. Rástli čínske indexy, keď správa o spomalení tamojšej ekonomiky podporila očakávania ďalších vládnych stimulov. Zložený šanghajský index posilnil o 0,8 % na 2 952,85 bodu a hongkonský Hang Seng o 0,2 % na 28 532,85 bodu. Austrálsky index ASX 200 klesol o 0,3 % na 6 673,60 bodu a juhokórejský Kospi klesol o 0,1 % na 2 084,40 bodu.

Čínska ekonomika rástla v druhom kvartáli najpomalším tempom za poslednú dekádu. Podľa oficiálnych údajov sa počas apríla až júna v medziročnom porovnaní zväčšila o 6,2 % po raste o 6,4 % v predchádzajúcom kvartáli. Rast bol v druhom štvrťroku najslabší od prvého kvartálu 2009, kedy krajinu zasiahla globálna finančná kríza. Vláda v Pekingu v snahe stimulovať hospodársky rast zvýšila verejné výdavky a bankám zmiernila podmienky pre poskytovanie úverov.

Čínska ekonomika spomaľuje od vlaňajška, kedy posilnila o 6,6 %, čo bol najslabší výkon od roku 1990. Na krajinu negatívne vplýva ochladenie globálneho rastu, ako aj obchodné spory s USA.

Americký prezident Donald Trump a čínska hlava štátu Si Ťin-pching sa minulý mesiac dohodli na dočasnom prímerí v obchodnej vojne. Dohoda predpokladá, že počas obnovených rozhovorov sa obe strany zdržia zavádzania nových ciel. Analytici však varujú, že prímerie je krehké vzhľadom na pretrvávajúce spory, ktoré spôsobili v máji kolaps rozhovorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy