Čínska ekonomika spomaľuje, v druhom štvrťroku posilnila o 6,2 %

Čínska ekonomika v druhom kvartáli spomalila tempo medziročného rastu na 6,2 % po raste o 6,4 % v predchádzajúcom štvrťroku

Čínska ekonomika rástla v druhom kvartáli najpomalším tempom za poslednú dekádu. Podľa údajov, ktoré zverejnil čínsky štatistický úrad, sa počas apríla až júna v medziročnom porovnaní zväčšila o 6,2 % po raste o 6,4 % v predchádzajúcom kvartáli. Rast bol v druhom štvrťroku najslabší od prvého kvartálu 2009, kedy krajinu zasiahla globálna finančná kríza. Čínska ekonomika spomaľuje od vlaňajška, kedy posilnila o 6,6 %, čo bol najslabší výkon od roku 1990. Na krajinu negatívne vplýva ochladenie globálneho rastu, ako aj obchodné spory s USA.

Americký prezident Donald Trump a čínska hlava štátu Si Ťin-pching sa minulý mesiac dohodli na dočasnom prímerí v obchodnej vojne. Dohoda predpokladá, že počas obnovených rozhovorov sa obe strany zdržia zavádzania nových ciel. Analytici však varujú, že prímerie je krehké vzhľadom na pretrvávajúce spory, ktoré spôsobili v máji kolaps rozhovorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy