Ceny benzínov a nafty sa znova zvýšili, analytička očakáva ďalšie zdražovanie

Najpredávanejší 95-oktánový benzín si mohli minulý týždeň motoristi zaobstarať v priemere za 1,351 eura za liter, 98-oktánový benzín za 1,555 eura a motorovú naftu za 1,226 eura za liter.

Benzíny a motorová nafta na slovenských čerpacích staniciach znova zdraželi. Ide o druhý nárast cien benzínov a nafty po štyroch týždňoch, počas ktorých ceny pohonných látok na našich pumpách klesali. Analytička očakáva ďalšie zvyšovanie cien benzínov a motorovej nafty. „V závere minulého týždňa sa ceny ropy Brent pohybovali nad 64 dolárovou úrovňou. Počas tohto týždňa opäť mierne vzrástli a Brent sa dostala nad 66 dolárovú hranicu. Podľa vývoja na ropnom trhu teda predpokladáme, že budúci týždeň by ceny na našich pumpách mohli ísť mierne nahor,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Lucia Dovalová.

Najvýraznejšie sa v minulom týždni (27. týždni) zvýšila cena 95-oktánového benzínu o 1,7 % a 98-oktánový benzín motoristi tankovali drahšie o 1,2 %. Aj ceny nafty išli nahor, a to o percento. Ako informoval Štatistický úrad SR, slovenskí motoristi si tak mohli najpredávanejší 95-oktánový benzín zaobstarať v priemere za 1,351 eura za liter, 98-oktánový benzín za 1,555 eura a motorovú naftu za 1,226 eura za liter. „V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška tankujeme 95-oktánový benzín lacnejšie o 4,5 % a za naftu platíme o 3,8 % menej,“ dodala Dovalová.

Ceny na slovenských pumpách závisia od vývoja na ropnom trhu. Ropa Brent v týždennom porovnaní zlacnela zhruba o 3,5 %. Ceny ropy podľa Dovalovej poklesli aj napriek zasadnutiu kartelu OPEC vo Viedni, na ktorom bolo oficiálne potvrdené predlženie ťažobných škrtov, a to o ďalších deväť mesiacov, t.j. do marca 2020. „Cenová reakcia ropy ale nebola nijako výrazná, keďže predlženie ťažobných obmedzení oznámil už predchádzajúci víkend ruský prezident Putin a saudský princ bin Salmán, ktorý sa na tom dohodli na summite G20,“ vysvetlila Dovalová.

Ťažobné škrty budú v objeme 1,2 milióna barelov ropy denne. V utorok ropný trh zaznamenal výraznejšie straty. Ropa Brent si odpísala zhruba 4 % a ropa WTI až 4,8 % zo svojej hodnoty, a to aj napriek predĺženiu ťažobných škrtov. „Tento cenový prepad ropy bol výsledkom opätovných obáv zo spomalenia globálnej ekonomiky a teda z nižšieho dopytu po rope,“ dodala Dovalová.

V stredu sa už ropný trh prehupol opäť do zelených čísiel. Ropa Brent získala zhruba 2,3 % a ropa WTI takmer 2 %. Dodatočne sa na cenách ropy podľa analytičky podpísalo rozhodnutie kartelu OPEC o predĺžení ťažobných škrtov o ďalších deväť mesiacov. „Okrem toho rope prospel aj prepad amerických zásob benzínu. Výraznejšiemu cenovému rastu ropy ale bráni stále nedoriešený obchodný konflikt medzi USA a Čínou a taktiež obavy zo spomaľovania globálnej ekonomiky,“ uzavrela Dovalová.

Ropný trh bude teraz ovplyvňovať pokračovanie americko-iránskeho konfliktu, nedoriešený obchodný konflikt medzi USA a Čínou, prípadne obavy zo spomaľovania globálnej ekonomiky a teda aj dopytu po rope. Okrem toho cenu ropy nahor tlačí rozhodnutie kartelu OPEC o predĺžení ťažobných kvót o deväť mesiacov. Ceny na ropnom trhu bude ovplyvňovať aj nástup sezóny hurikánov, ktorý aktuálne hrozí nad Mexickým zálivom.

Súvisiace články

Aktuálne správy