Umelú inteligenciu je možné využiť pri získaní dát o stave mostov

Umelú inteligenciu je možné využiť pri získaní dát o technickom stave mostov a ich vyhodnotení, čo súvisí s priebežnou bezpečnosťou týchto stavieb. Uviedol to ako príklad slovenský vedec, matematik a informatik zo súkromnej výskumnej univerzity Lehigh v americkom štáte Pensylvánia Martin Takáč počas prednášky o využití umelej inteligencie v praxi.
Pri povodni sa môžu poškodiť mosty a cesty a treba rýchlo vyhodnotiť situáciu na veľkom zaplavenom území.
„Pri tomto výskume máme k dispozícii malé mostíky, veľké mosty a senzory, ktoré vyprodukujú veľa dát, a potom ich vyhodnotí umelá inteligencia, máme aj kamery v laboratóriách na spoje mostov,“ povedal Takáč o pokračujúcom akademickom výskume, pri ktorom spolupracujú so súkromným sektorom. Podľa jeho slov sa podobným výskumom zaoberajú aj iné školy, nie je to však konkurencia, ale kolegovia.“ Snažíme sa spolu budovať niečo lepšie,“ povedal. Dodal, že k nim chodia firmy testovať aj nové materiály a mosty, pretože majú najväčšie testovacie centrum stavieb v krajine.
Ďalším spôsobom využitia dát je v logistike rozvozu tovarov. Vyhodnotenie nákupného správania zákazníkov sa uplatňuje pri efektívnej ponuke v internetovom obchode a v kamennej prevádzke.
Prednáška sa uskutočnila v Centre vedecko-technických informácií SR 11. júla v Bratislave.

Súvisiace články

Aktuálne správy