Donald Trump kritizuje kryptomeny a požaduje tvrdú reguláciu

Americký prezident Donald Trump sa v piatok jasne vyjadril k téme digitálnych mien, ako sú Facebook Libra či Bitcoin. Podľa jeho najnovšieho príspevku na sieti Twitter, ak sa budú chcieť Facebook alebo iné spoločnosti stať bankami, budú potrebovať príslušné koncesie a musia sa podrobiť rovnakým pravidlám ako každá národná či medzinárodná banka.
Podľa agentúry DPA tesne predtým sa Trump stretol s poprednými blogermi a aktivistami na „samite na sociálnych médiách“, ku ktorému však neboli pozvaní Twitter ani Facebook.
„Nie som fanúšikom bitcoinu ani ostatných kryptomien,“ píše Trump na svojom profile na Twitteri. Podľa neho nemajú žiadnu reálnu hodnotu a sú postavené na „riedkom vzduchu“. Kryptomeny nepovažuje za peniaze a neregulované vklady môžu podporovať nelegálne aktivity, napríklad obchod s drogami. Jedinou skutočnou americkou menou je dolár, myslí si Trump. „Je silnejšia než kedykoľvek predtým, spoľahlivá a dôveryhodná zároveň. S odstupom ide o najdominantnejšiu menu sveta a tak to aj zostane. Je to americký dolár!“
Vo svojom trojdielnom príspevku sa zameral nielen na Bitcoin, ale aj na kryptomenu Libra siete Facebook, ktorá na rozdiel od Bitcoinu je navrhnutá ako tzv. stabilná minca bez špekulatívnych výkyvov. „Kryptomena Libra od Facebooku bude mať slabšie renomé aj stabilitu,“ porovnáva Trump novú menu k doláru.
Plány Facebooku na zavedenie Libry kritizovali špičkoví politici aj centrálne banky. Prezident Federálneho rezervného systému Jerome Powell, francúzsky minister financií Bruno Le Maire a guvernér Bank of England Mark Carney vystúpili s kritikou Libry a požadovali prísnu reguláciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy