Bank of England: Britské banky sú na obchodnú vojnu pripravené

, ČTK Foto: SITA/AP

Britské banky majú dostatok kapitálu, aby zvládli súčasný odchod Británie z Európskej únie bez dohody aj globálne obchodné vojny. Povedal to guvernér britskej centrálnej banky (BoE - Bank of England) Mark Carney. Pripustil však, že chaotický brexit môže priniesť turbulencie na finančné trhy i do ekonomiky.

Akokoľvek sú banky na brexit dobre pripravené, neznamená to, že ekonomika zostane nezranená, ak Británia odíde 31. októbra z EÚ bez dohody, čo je podľa oboch kandidátov na kreslo predsedu vlády možné. "Finančná stabilita nie je to isté čo trhová stabilita," zdôraznil Carney na tlačovej konferencii. Chaotický brexit výrazne ovplyvní rad aktív, pritvrdí finančné podmienky pre britské domácnosti i podnikateľov.

BoE už zaznamenala prudký pokles nákupov nehnuteľností zo strany zahraničných investorov, pritom pre Britániu je podľa Carneyho zásadné, aby po brexite zostala atraktívnou investičnou destináciou.

Kvôli obchodným treniciam Spojených štátov a Číny sa zvýšili globálne finančné riziká, v USA, kontinentálnej Európe aj v ďalších oblastiach stúpa počet ťažko zadlžených firiem. Britské banky sú podľa BoE na pokles pripravené lepšie ako za finančnej krízy 2008, keď mali oveľa menej kapitálu a potrebovali záchranné opatrenia rádovo v miliardách libier.

Aby sa vyrovnali s chaotickým brexitom i ďalšími šokmi, majú britskej banky likvidné aktíva vo výške jedného bilióna libier, napísala agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy